élmény

2018.09.27. 10:39

Mosolyt csalt a sport a fogyatékossággal élők arcára is

A példamutatást, a sportos, egészségtudatos életmódot és az elfogadás fontosságát is népszerűsítette a tizenkettedszerre megtartott paralimpia, amely ismét a Petőfi-iskolába tért vissza a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézménye és Sorstárs Támogató Szolgálat, valamint a Komáromi Csoport szervezésében.

Hajnal Dóra

A példamutatást, a sportos, egészségtudatos életmódot és az elfogadás fontosságát is népszerűsítette a tizenkettedik paralimpia a Petőfi-iskolában.

Fotó: Hajnal Dóra/24 Óra

A megnyitóra dr. Molnár Attila polgármester azzal az örömhírrel érkezett, hogy a fogyatékkal élők kedvelt eseményét az értéktárba is jelölnék. Ezzel a tornával minden alkalommal Czibor Zoltán, az Aranycsapat egykori klasszis játékosa előtt is tisztelegnek, ezért Czibor Zsuzsannát, a legendás sportoló testvérét is invitálták a visszatérő rendezvényre, de megjelent Hamrák Zsófia képviselő és a minisztériumi kinevezett megyei fogyatékosügyi tanácsadó, Sárkány Krisztina is.

„Ez a nap más, mint a többi”. Ez a mottó is bejáratódott már, hiszen a nap az önfeledt szórakozásról, a sportszerű játékról, a közösségről szól, amelyben mindenki tehet a másikért. Az egészségesek a fogyatékkal élőkért és fordítva.

Idén tíz csapat versenyzett: Tatáról kettő, Győrből négy csoport érkezett, és versenybe szállt egy bakonyoszlopi, egy kömlődi és két komáromi csapat. Szalai Gabriella, a Fogyatékosok Nappali Intézménye és Sorstárs Támogató Szolgálat vezetője elmondta: a célok minden évben ugyanazok, nevezetesen hogy gondozottaik és meghívott vendégeik boldogok legyenek, sikerélményhez jussanak, barátokra leljenek és erősödjenek emberi kapcsolataik.

A mozgás számukra egyébként is nagyon fontos, hiszen nemcsak kedélyjavító hatású, de a sporttal felülkerekedhetnek a gyógyszerek káros mellékhatásain.

Délelőtt labdarúgó-mérkőzést is szerveztek a Móra-iskolában. A futóverseny az esőzés miatt ugyan elmaradt, de többen kipróbálták magukat az ügyességi labdajátékokban, a sakkban és a rajzversenyben is.

A komáromi rendezvényen résztvevő vendégek pozitív visszajelzései nagyon ösztönzőek a Máltai Szeretetszolgálat komáromi csoportja számára, de még motiválóbb a fiatalok öröme, mely ilyenkor az arcukon látható. Az eredményhirdetés alkalmával az önzetlen felajánlók jóvoltából mozgásra ösztönző ajándékok és készségfejlesztő tárgyak találtak gazdára.

Az idén is népszerű volt a paralimpia (Fotó: Hajnal Dóra/24 Óra)

A paralimpia résztvevőit a torna után szórakoztató műsor várta a Szabadság téren, hiszen csatlakoztak ők is a Mesterségek Dicsérete hétvégi programhoz. A támogató szolgálat dolgozói az egészségsátorban vérnyomást és vércukrot mértek, a fiatalok a László testvérek ajándékkoncertjét hallgathatták. Ez a nap most is más volt, mint a többi, mert őszinte mosoly sugárzott az arcokról: a szeretet őszinte mosolya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában