világliga Szuperdöntő

2019.06.03. 10:54

Olimpiai kvótáért ugrik medencébe a női pólócsapat

Keddtől vasárnapig a Duna Aréna ad otthon a női vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjének, melynek győztese elsőként indulási jogot szerez a 2020-as tokiói olimpiára. A torna favoritja az olimpiai és világbajnok amerikai válogatott, ugyanakkor a magyar csapat hazai környezetben szintén esélyes a végső sikerre.

Bíró Attila szövetségi kapitány korábban hangsúlyozta, fontos a formaidőzítés, azaz, hogy a gárda az egyenes kieséses szakaszban nyújtsa a legjobb teljesítményt, hiszen a csoportkör abból a szempontból tét nélküli, hogy mind a nyolc csapat továbbjut.

A magyar válogatott rögtön a legnehezebb erőfelmérővel kezdi a tornát: kedden az amerikaiakkal találkozik. A tengerentúli gárdában klasszisok sora játszik, és ahol az elmúlt években elindult, ott nem is hibázott. Az Egyesült Államok női pólós gárdájának erejét jelzi, hogy megnyerte a legutóbbi két olimpiát és világbajnokságot, az eddig megrendezett 15 világliga döntőből pedig tizenkettőn diadalmaskodott, egy-egy alkalommal lett második, harmadik, illetve ötödik.

A magyarok ezt követően sorrendben az oroszokkal, majd a kanadaiakkal játszanak a csoportkörben. Az oroszokkal az elmúlt években rendre szoros mérkőzéseket vívtak, legutóbb márciusban, a torinói Európa Kupa elődöntőjében 15-14-re nyert a rivális. A kanadaiak 2017-ben éppen a magyarok kárára okoztak meglepetést a budapesti világbajnokságon azzal, hogy a negyeddöntőben legyőzték a házigazdákat.

Bíró Attila hétfőn jelentette be, hogy a szűkítésnél Magyari Alda, Tóth Eszter, Leimeter Dóra és Máté Zsuzsanna maradt ki a keretből.

„A bő keretből kimaradók is sokat fejlődtek, továbbra is úgy kell dolgozniuk, hogy a következő világversenyen számítani lehessen rájuk.

Nem volt könnyű a kijelölés, amit a rövid felkészülési idő sem segített. A játékosok a maximumhoz képest a közepesnél valamelyest erősebb fázisban vannak, bízom benne, a hét második felére sokkal jobbak lesznek” – idézte a szövetség honlapja a szakembert, aki hozzátette, nem voltak nagy különbségek, nünaszok döntöttek a játékosok között. Hangsúlyozta, az amerikaiak elleni három közös, kétkapus edzés sokat segített.

„Sok olyan dolgot láttam, amit szerettem volna, és persze sok olyat is, amit nem. Munkában vagyunk, meccsről meccsre fejlődni akarunk”

- fűzte hozzá.

A másik csoportban az Európa-bajnok, illetve Európa Kupa-győztes hollandok, az ausztrálok, a kínaiak és az olaszok találkoznak egymással.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)

Mezőnyjátékosok: Csabai Dóra (FTC), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Szücs Gabriella (UVSE), Vályi Vanda (Dunaújváros)

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!