váratlan eredmény

2017.08.11. 06:20

Meglepetés az atlétikai vb-n

A nagy esélyeseket megelőzve, hatalmas meglepetésre a török Ramil Guliyev nyerte meg a férfi 200 métert a londoni atlétikai világbajnokság csütörtöki versenynapján, Rivasz-Tóth Norbert viszont nem jutott tovább gerelyben.

Csütörtökön mindenki arra volt kíváncsi, hogy a 400 döntőjétől ételmérgezés miatt – a brit egészségügyi szabályok alapján – eltiltott botswanai Isaac Makwala és a 400-as bajnok dél-afrikai Wayde van Niekerk nagy összecsapása miként végződik. A két futó 400-on egyértelmű favorit volt, de 200-on is kiváló időkkel érkeztek Londonba, Makwala világranglista-vezetőként.

A botswanai szerdán a nemzetközi szövetség engedélyét kihasználva előbb egyedül futva bejutott az elődöntőbe, majd másfél órával később nagyszerű futással került fináléba.

A döntő aztán nem a várakozásoknak megfelelően alakult. A kanyarból ugyan még négyen-öten egyszerre értek be az egyenesbe, Makwala azonban 60 méterrel a vége előtt elmerevedett, s lemaradt, míg Van Niekerk hiába futott jól, az azeri származású, Európa-bajnoki ezüstérmes Guliyev volt a leggyorsabb, s 20.09 másodperccel győzött, két századdal megelőzve a dél-afrikai sztárt és a trinidadi Jereem Richardsot.

Guliyev Törökország első aranyérmét szerezte meg a szabadtéri világbajnokságok történetében.

Taylor megvédte világbajnoki címét

Az este első döntőjében, férfi hármasugrásban a papírformának megfelelően két amerikai, a címvédő, kétszeres olimpiai bajnok Christian Taylor és a Rióban és a 2012-es londoni játékokon is mögötte második Will Claye vívott óriási csatát. Hol egyik, hol másik atléta vezetett, a harmadik sorozat végéig minden ugrással előzgették egymást. A viadal felénél Taylor öt centivel (17,68-17,63 méter) állt Claye előtt. A folytatásban aztán mindketten „megálltak”, a negyedik, ötödik és a hatodik körben sem tudtak javítani, ami azt jelentette, hogy Taylor 2011 és 2015 után harmadszor lett szabadtéri világbajnok.

Mögöttük a 2007-es világbajnok, 2008-ban olimpiai aranyérmes portugál Nelson Evora szerezte meg a bronzérmet 17,19 méterrel.

Rivasz-Tóth nem jutott döntőbe

Az U23-as Európa-bajnok Rivasz-Tóth Norbert viszont nem jutott be a férfi gerelyhajítás döntőjébe. A 21 éves magyar dobó a második selejtezős csoportban szerepelt. A versenyt 78,76 méterrel kezdte, a második sorozatban viszont csak 74,37-ig jutott. A szolnoki tehetség utolsó kísérletének már úgy futhatott neki, hogy tudta, a fináléhoz mindenképpen meg kell dobnia a 83 méteres selejtezős szintet.

Mindez azt jelentette, hogy a döntőhöz a júliusi U23-as Európa-bajnokságon elért aranyérmes eredményét kellett volna megismételnie, ám a 83,08 méteres országos csúcs ezúttal nem volt benne. A versenynap egyetlen magyarja harmadikra 74,22-ig jutott, így végül 78,76 méteres legjobbjával összesítésben a 21. helyen zárta pályafutása első felnőtt világbajnokságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!