nincs döntés

2017.12.07. 11:18

Még mindig nem tudni, lesz-e súlyemelés a 2024-es párizsi olimpián

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság decemberig adott határidőt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legfrissebb állásfoglalása szerint továbbra is kérdéses, hogy a súlyemelés szerepelni fog-e a 2024-es párizsi olimpia programján.

A NOB eredetileg ez év decemberéig szabott határidőt a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek (IWF) arra, hogy igazolja: képes gátat vetni a nagyarányú doppingolásnak, és a sportág megtisztulása érdekében további hathatós intézkedéseket vezet be.

A szövetség kilenc tagországát, köztük a sportági nagyhatalmak közé tartozó Kínát és Oroszországot is eltiltotta egy évre a versenyektől. A felfüggesztő határozat annak nyomán született meg, hogy a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpiákon levett doppingminták NOB által elrendelt újraelemzésekor az érintett országok súlyemelői három vagy több pozitív eredményt produkáltak. A két olimpián levett minták tesztelése 49 esetben utalt doppingolásra, ennek nyomán pedig 29 súlyemelő érmét vette vissza a NOB.

Az IWF-nek júniusban újra számot kell adnia a megtisztulás érdekében addig végrehajtott intézkedésekről.

Thomas Bach NOB-elnök emellett bejelentette, hogy a 2012-es londoni minták közül még többet fognak újra elemezni, „különös tekintettel a súlyemelésre”.

A sportág a 2020-as olimpián biztosan ott lesz, de 64 sportolóval és egy férfi súlycsoporttal kevesebb szerepel majd Tokióban, mint 2016-ban Rio de Janeiróban.

Anita DeFrantz, a NOB egyik alelnöke részt vett a kedden zárult anaheimi súlyemelő vb-n, ahol személyesen tájékozódott a sportág helyzetéről, és első kézből szerzett információkat Aján Tamástól, az IWF elnökétől, valamint Ádámfi Attila főigazgatótól a már meghozott, illetve tervezett további intézkedésekről, amelyekről az IWF elnöksége előzőleg nyilvánosságra egyelőre nem hozott dokumentumokban számolt be a NOB-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!