JEGYZET

2020.04.02. 06:30

Hit és elmélyülés

Bódi Csaba

Áprilisba fordulva nem a nyárra, hanem már az őszre vágyik az ember. Amennyiben a személyes szál megengedtetik, akkor e sorok írójával ilyen még sosem fordult elő az elmúlt néhány évtized alatt. A 2020-as év tegnap kezdődött, öt hónapos etapja normál helyzetben az esztendő legjobban várt, legmozgalmasabb és legérdekesebb időszaka lett volna. Lehet keseregni, hogy halasztják az olimpiát, csúsztatják a labdarúgó-Európa-bajnokságot, nem kerül sor további világ- és kontinentális eseményekre, de nem érdemes morfondírozni a megváltoztathatatlanon. Akadnak ennél lényegesebb kérdések is.

Ahogy a szakemberek megfogalmazzák, a sportolói attitűd kiváló alkalmazkodást is feltételez. Igazodni mindig és minden körülmények között a meglévő állapothoz, amelyben a legjobbat kell kihoznia magából a versenyzőnek. A több mint bizonytalan világban egy állandóba lehet kapaszkodni, ez pedig a hit. Annak tudatosítása, hogy noha az időtényező nem ismert, egyszer ez a periódus is véget ér. Az új korszakban aztán úgy lenne szerencsés rajtvonalhoz állni, hogy ne a nulláról kelljen építkezni.

Tovább haladva a helyes sportolói magatartás boncolgatásában az is előtérbe kerül, ki, milyen mintát mutat, vagy hogyan jelöl követendő utat. Ennek egyik ékes megnyilvánulása Kapás Boglárka esete. A világ- és Európa-bajnok úszó pozitívnak bizonyult második koronavírustesztje után elérzékenyülve állt videóüzenetben a nyilvánosság elé. A felé áradó aggodalom és biztatás megköszönésén túl a pillangózó azért fordult kedvelőihez, hogy még inkább erősítse az emberekben, tényleg figyelni kell mindenre.

Bogi esetében a szigorú karantén már nem enged semmilyen, a lakástól távoli edzésmunkát.

Mások még élhetnek a kijárási korlátozások által nem tiltott mozgásformák gyakorlásával. Eközben vagy a négy fal közé visszatérve jut idő annak alapos átgondolására, mi a valóban fontos az életben. A sportolók vonatkozásában e pillanatban ez azért sem elhanyagolandó terület, mert a jövőt alapjaiban meghatározza, ki, hogyan kalibrálja meg önmagát. Világosan látszik ugyanis, hogy anyagiak terén a korábban megszokott nívó nem lesz tartható. Aki azonban felkészül a mértéktartóbb bérszínvonalra, könnyebben veheti az akadályokat. Mert azok a krízis után jönnek majd szaporán.

Ám a lényeg a hit és az elmélyülés, ez lendíthet át mindannyiunkat, miközben kémleljük a jövőt a reményteli ősszel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!