Szinkronúszók készültek a Gyémántban

Tatabányán készül a közelgő portugáliai világbajnokságra a magyar U15-ös, 2002 és 2004 között született lányokból álló szinkronúszó-válogatott. Lapunk a nyolc napon át tartó edzőtábor apropóján kereste fel a csapatot.

Az elmúlt napokban-hetekben már jól megszokott kánikulában, a szövetségi edző, Tringer Sára vigyázó szemei előtt végezték az edzést a magyar utánpótlás-válogatott fiatal reménységei a tatabányai Gyémánt Fürdő szabadtéri medencéjében. Persze nyilvánvalóan egészen más a parton aszalódni a tűző napsütésben, mint – még ha a napi kötelező edzésadag végzése közben is – megmártózni a hűs vízben. A kombinációs kűrt követően a lányok többsége számára véget ért az edzés, majd két egyéni versenyző gyakorlata következett. Miután mindenki elhagyta a medencét, a szövetségi edző is rendelkezésünkre állt.

– Hogy haladnak a felkészüléssel?
– Köszönjük, jól. Augusztus 1-én kezdődik a portugáliai világbajnokság, arra készülünk most gőzerővel. Idén már részt vettünk egy görögországi edzőtáborozáson, majd Svájcban, Ausztriában és Szlovákiában versenyeztünk. Ezt követően a Margit-szigeten rendezett Hungarian Openen vettünk részt, ahol minden versenyszámban a legjobbnak bizonyultunk. Javuló tendenciát mutat a csapat, ami az elért pontszámokon is tükröződik.

– Hogyan állt össze a jelenlegi keret?
– Bár vidéken is egyre több helyen foglalkoznak szinkronúszással, a vidéki versenyzők válogatottba integrálása még nem megoldott, így jelenleg csak fővárosi egyesületek versenyzői találhatóak a 12 fős utazó keretben. Februárban tartottunk egy válogatót, ahol a meghívott 30 lány heti két edzésen vett részt. A szövetségi kapitánnyal, Natalja Taraszovával és szövetségi edző társammal, Árkovics Petrával alakítottuk ki a jelenlegi keretet. Többen kiöregedtek a tavalyi válogatottból, így vannak elsőéves újoncok is, de a mag egy ideje már együtt készül. Natalja és Petra jelenleg a felnőttválogatottal készül a vb-re, én egyedül utaztam a lányokkal Tatabányára. A szövetség egyébként mindenben támogat minket, így megfelelő körülmények között készülhetünk.

– Mi várható a vb-n?
– A hagyományos szinkronúszó nemzetekkel egyelőre nem tudjuk felvenni a versenyt, mi inkább a második vonalhoz tartozunk. A tizenkettes döntőbe kerülés lehet a reális cél a válogatott számára. A tizenkét fős utazó keretből nyolcan vesznek részt a csapatversenyen, tízen a kombinációs kűrben, két versenyző indul párosban, egy pedig a szóló versenyszámban. Ezen a héten dől el, ki lesz az utóbbi induló.

– Miért éppen Tatabányát választották a felkészülés ezen időszakában?
– A szövetség döntött a tatabányai helyszín mellett. Egyrészt a fővárosban közvetlenül a világbajnokság rajtja előtt már kevés a szabad vízfelület, másrészt jó referenciákat kaptunk az itteni létesítményről. Előnyt jelentett, hogy Tatabánya nem fekszik túl messze Budapesttől, viszont kissé el is vagyunk szigetelve itt, így csak a felkészülésre kell koncentrálnunk, semmi sem vonja el a figyelmünket.

– Hogyan alakul a napi programjuk?
– Reggel kilenctől másfél órás tornatermi edzésen veszünk részt, majd háromórás medencés gyakorlás következik. Este újabb háromórás medencés tréning vár a lányokra.

– Azért nyilván pihenésre is jut idő…
– Kétszer fél nap szünetet kapnak a lányok. Eddig részt vettünk egy autogén tréningen és egy csapatépítő programon, emellett Tatára is szeretnénk ellátogatni.

– Milyennek találják a körülményeket?
– Mindennel elégedettek vagyunk. A medence hőfokát a kívánságunk szerint alakítják, de a szálláshelyünkön is mindenre odafigyelnek. A szervezésre és a vendéglátásra sem lehet panaszunk.

– Miként alakul a programjuk a világbajnokságig?
– A budapesti felnőtt vb rajtjára már a fővárosban leszünk, a helyszínen buzdítjuk a felnőttcsapatot. Persze nem csak a szurkolás élménye miatt leszünk ott: a fiatalok sokat tanulhatnak az idősebbektől, akik egyben példaképek is számukra.

– Ennyi fiatal lánnyal nem lehet egyszerű az élet…
– Tehetséges, jó szellemű társaság tartozik a felügyeletem alá, de természetesen nincs mindig könnyű dolgom. Ettől függetlenül nagyon szeretem az edzői szakmát, melyben a legszebb dolognak tartom a fiatalok nevelését.

A világ túlsó vége is nálunk készül
A dél-afrikai utánpótlás-válogatott is a Gyémántban edzőtáborozik. A Dél-afrikai Köztársaság fiataljai a Nemzetközi Úszó Szövetség Talent-programjának keretében készülnek a megyeszékhelyen, majd utaznak tovább a világbajnokságra, amelyen nézőként, tapasztalatszerzés és a további fejlődés céljából lesznek jelen.

Tringer Sára
Született: 1993. december 6., Budapest. Klubjai versenyzőként: Főnix SC, BVSC, edzőként: BVSC, Medúza 21 SE.
Többszörös országos bajnok, Magyar Kupa-győztes, a válogatott tagjaként kétszeres
Eb 9. 2008-tól 2014-ig szerepelt a válogatottban. 2015 ősze óta az utánpótlás-válogatottak mellett dolgozik szövetségi edzőként.

 

Kommentek

Legolvasottabb

1
Súlyos baleset: akkora erővel csapódott be a kamion, hogy kirepült a buszból a sofőr
2
Halálos baleset Agostyán és Tardos között
3
Tatabányai kettős gyilkosság: beismerte szörnyű tettét a 15 éves fiú – Videó, fotó!
4
Tatabányai gyilkosságok: elkaptak egy 15 éves fiút
5
Újabb gyilkosság Tatabányán: az agyonvert hajléktalantól egy kilométerre feküdt a holttest
megállíthatatlanok
Győzelemmel csoportelsők a magyar lányok
Európa Liga / 3 órája
Kikapott a Fradi
A Ferencváros a párharc második felvonásában kiesett a labdarúgó Európa-liga második selejtezőköréből.
Gyász
"Küzdöttél, de már nem lehet, A csend ölel át és a szeretet, Csak az hal meg, akit elfelejtenek, Örökké él, akit nagyon szerettek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kardos Józsefné született Metláger Erzsébet 78 éves korában türelemmel viselt betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. július 25-én, kedden 10 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójában. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, ravatalára a kegyelet virágait helyezik és gyászunkban együtt érző szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Guth Vilmosné született Mazalin Klára kisbéri lakos 69 éves korában elhunyt. Temetése 2017. július 22-én, szombaton 16 órakor lesz a kisbéri felső temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunkat egy szál virággal utolsó útjára elkísérik és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Samu József László a KNYKK Zrt. (a volt Vértes Volán) buszvezetője 51 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2017. július 22-én, szombaton 12 órakor lesz Tatabányán, az újtelepi temető új ravatalozójánál. A gyászoló család és a KNYKK Zrt.
"Volt emberek. Ha nincsenek is, vannak még. Csodák. Nem téve semmit, nem akarva semmit, hatnak tovább." (Kosztolányi Dezső) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Domján János 62 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2017. július 21-én, pénteken 13 órakor lesz a neszmélyi református temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik felejthetetlen halottunk búcsúztatásán megjelennek, sírjára koszorút, virágot helyeznek és mély gyászunkban őszinte szívvel osztoznak. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vas József életének 76. évében elhunyt. Temetése 2017. július 21-én, pénteken 17 órakor lesz a bábolnai új temetőben. A gyászoló család
Egy húron pendülnek / 5 órája
Agyműtétje közben gitározott a zenész
Tour de France / 5 órája
A pöttyös trikós Barguil nyerte a szakaszt
Egy kis mellékes / 6 órája
Így kereste a pénzt Will Smith felesége
makiparádé / 6 órája
Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban (galéria)
időjárás / 7 órája
Hétvégén még durvább hőség jön – meg egy kis zuhé...
kemma.hu/MTI
Késforgató / 7 órája
Ezt ne csinálja Angelina Jolie után!