Bajnokok Ligája

2017.12.07. 09:19

Gulácsi a harmadik helyet is nagyra értékeli

Gulácsi Péter, a magyar labdarúgó-válogatott kapusának csapata – az RB Leipzig – a harmadik helyen végzett csoportjában, így a Bajnokok Ligájából átkerült az Európa-ligába.

München, 2017. október 29. Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa a német első osztályú labdarúgó-bajnokság tizedik fordulójában a Bayern München csapata ellen játszott mérkőzésen Münchenben 2017. október 28-án. A címvédő bajor csapat 2-0-ra legyőzte a lipcsei együttest. (MTI/EPA/Andreas Schaad)

A lipcseiek csak akkor juthattak volna a BL nyolcaddöntőjébe, ha szerdán több pontot szereznek házigazdaként a török bajnok Besiktas ellen, mint a G csoport másik mérkőzésén az FC Porto a Monacóval szemben. Az isztambuli csapat 2-1-re győzött, de ennek végül nem volt jelentősége, mivel eközben a portugálok 5-2-re nyertek. Gulácsi azt mondta:

„Az volt a célunk, hogy saját közönségünk előtt győzelemmel zárjuk a BL csoportkörét. Nem sikerült, de a másik eredményt tudva a csalódottságunk jóval kisebb”.

Az első negyedórában a hazaiak három ziccert is kihagytak, a törökök pedig megszerezték a vezetést, mert a magyar származású Willi Orban szabálytalansága miatt jogosnak tűnő büntetőhöz jutottak, amit a spanyol Alvaro Negredo értékesített. Gulácsi a lövésnél az ellenkező irányba vetődött.

„A mérkőzést erősen befolyásolta, hogy az elején hátrányba kerültünk. A Besiktas utána kevesebbet próbálkozott, a kontrákra épített, mi pedig többet birtokoltuk a labdát. Már az első félidőben is több helyzetet kialakítottunk, majd a második felvonásban még nagyobb fölénybe kerültünk” – vélekedett a kapus.

A 22. percben Timo Werner, a 65. percben pedig Jean-Kevin Augustin talált be a lipcseiek közül, de a meccs játékvezetője, Kassai Viktor les miatt egyik gólt sem adta meg.

A szünetig hátralévő időben nagy erőkkel támadott az RB Leipzig, a Besiktas az ellentámadásokra rendezkedett be, de az eredmény nem változott.

A játék képe a folytatásban is változatlan maradt, óriási német helyzetek maradtak ki, mert Tolga Zengin kapus bravúrosan védett. A bíró a hajrában kiállította Stefan Ilsankert, és a lipcseiek már emberhátrányban voltak, amikor az elefántcsontparti Naby Keitának sikerült a gólszerzés.

„Akkor kellett volna egyenlítenünk, amikor még tizenegy emberrel játszottunk, szerintem úgy a győzelemre is lett volna esélyünk. A kiállítás után még nagyobb kockázatot vállaltunk, ami szerintem teljesen normális”

- emlékezett Gulácsi, akinek a második félidő legnagyobb részében sem akadt sok dolga, de volt négy nagy védése, a brazil Anderson Talisca kapáslövésénél azonban tehetetlennek bizonyult.

Mint elmondta, az egyenlítés után próbálták megszerezni a második gólt is, még jobban kinyílt a védelmük, és ezt az ellenfél megbüntette.

A német csapat 23 kapura lövésből csupán egy gólt ért el, pedig a kapus szerint a helyzetkihasználásuk ebben a szezonban eddig jónak mondható.

„Most egyszerűen ilyen napunk volt, valamiért szinte semmi nem akart sikerülni. Az ellenfél kapusa rengeteg esetben mentett. A Besiktas rendkívül komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező csapat, ennek ellenére játékban felülmúltuk őket”

- nyilatkozta. Hangsúlyozta, a csapatnak és a klubnak is nagyon nagy lehetőség, hogy az Európa Ligában folytathatják szereplésüket, mert sok fiatal játékosuk van, és a többségüknek ez az első éve az európai porondon, ahol még több tapasztalatot gyűjthetnek.

„A Bundesligában is helyt álltunk ebben a szezonban, és nagy pozitívum, hogy a dupla terhelést tovább tudjuk vinni”

- magyarázta. Gulácsi azt is elárulta, hogy a kérdéses szituációknál szerda este magyarul kommunikált és reklamált a játékvezetőnél és a partjelzőnél. Mint mondta:

„Attól függetlenül, hogy honfitársak vagyunk, ez nem jelent ilyenkor előnyt, mivel profi játékvezetőkről van szó. Nekik úgy kell ítélkezniük, ahogyan ők látják a dolgokat. Sajnos a mai meccsen ilyen téren nem sok szerencsénk volt”

A G csoportot a Besiktas 14 ponttal nyerte meg, az FC Porto tíz, az RB Leipzig hét pontot gyűjtött, az előző idényben BL-elődöntős Monaco pedig két ponttal kiesett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!