JEGYZET

2020.03.19. 06:30

Fogadás

Bódi Csaba

Al-Orouba–Ibri és Al-Muharraq–Al-Rifaa mérkőzés szorzói terjeszkednek eseményként a sportfogadási felületen. Előbbi az ománi Szultán Kupa, utóbbi a bahreini bajnokságból listára került párharcként kap figyelmet. Ritka pillanat, ugyanis – nem lebecsülve a két sorozatot – világjárvány nélkül az iménti meccseket aligha húzták volna elő a talonból a játék szervezői. Apropó, játék, abból is az ötkarikás!

Olimpiai halasztás ügyében továbbra sincs döntés, miközben a házigazda japánok jelentős többsége számára (is) egészen egyértelmű, hogy az eredetileg kitűzött nyári időpont (július 24.–augusztus 9.) nem tartható. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kivárásának hátterében nyilvánvalóan a milliárdos szponzorok érdekeit szem előtt tartó vezetői magatartás húzódik. A koronavírus okozta állapot miatt borul minden, amit felkészülést címszóval négy éve végeznek a sportolók és az edzők. Az egyik, már olimpiai kvalifikációval rendelkező versenyző mondta a minap, hogy csak az a biztos, hogy lehetőség szerint nem mozdulnak ki a lakásból. Közös edzésről szó sincs, az egyénileg elvégezhető, „száraz” tréninggel próbálja magát karbantartani, ám vizes sportágról lévén szó, ez sokáig nem megy formahanyatlás, mi több, jelentős visszaesés nélkül.

Távoktatás mintájára a felkészülés közel sem lehet olyan hatékony, mint egyébként, de nyilvánvalóan ez vészmegoldás. A szakvezető nem azért küldi az edzéstervet elektronikus úton, mert neki így a legjobb, hanem, ahogy az élet egyéb területén tevékenykedők, úgy a trénerek is igyekszenek alkalmazkodni a krízishez. Ha ez kell a túléléshez. Sportolók tucatjáról derült ki, hogy fertőzött, vagyis az edzettség önmagában még nem nyújt védelmet, noha esetükben az ellenállóképesség kétségkívül nagyobb, ahogy a népszerűség és az ismertség is. Az ezen jelzőkkel rendelkező embertársaink egyértelmű megnyilvánulásai, vagyis figyelmeztető, óvó felhívásai példaértékkel bírnak.

A szabad levegőn egyénileg gimnasztikázni, erősíteni, futni nem tilos, sőt ajánlott. Az alternatív edzésmódok, a kreativitás ilyenkor nyer igazi teret, mintát adva ahhoz, hogy sokszor egyszerű módszerekkel is lehet hatékony impulzusokat adni az izomsejteknek a sokszor túlmisztifikált képzési és gyakorlási elemek helyett.

A győzelem megélése és a vereség elviselése mellett

a sport fegyelemre is megtanít, mint ahogy a kitartást is erősíti.

A minta adott, most azt fogadjuk meg, hogy otthon maradunk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!