asztmagyógyszer volt a bűnös

2018.07.02. 12:46

Felmentették Froomot a doppingvádak alól

A kerékpáros így jó eséllyel részt vehet a szombaton rajtoló Tour de France-on.

A világ jelenlegi első számú országúti versenyzőjéről decemberben derült ki, hogy a tavalyi Vuelta a Espanán adott egyik mintájában az asztmás rohamok kezelésére és megelőzésére alkalmas szalbutamol magas szintjét, a megengedett érték kétszeresét mutatták ki. Froome ártatlannak vallotta magát. Mivel ügyét eddig nem zárták le, versenyzési jogát pedig nem függesztették fel, a 33 éves sportoló elindulhatott a nemzetközi viadalokon, s megnyerte az év első nagy körversenyét, a Giro d'Italiát.

A szombaton rajtoló francia körverseny szervezői ugyanakkor nem voltak elnézőek vele, vasárnap bejelentették, hogy annak ellenére sem engedik indulni, hogy már négyszer diadalmaskodott a Touron, s ő a címvédője a világ legnagyobb presztízsű országúti viadalának.

A Nemzetközi Kerépáros Szövetség (UCI) ezek után hétfőn közölte, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) állásfoglalásával összhangban nem minősíti doppingvétségnek Froome esetét, elfogadva, hogy a szalbutamol magas szintjét az asztmagyógyszer engedélyezett használata okozta.

Froome ezek után minden bizonnyal mégis megkapja a rajtengedélyt a francia körversenyre, s lehetősége lesz megszerezni rekordbeállítást jelentő ötödik diadalát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!