Futás

2019.07.16. 10:55

Kesztölci csapaté lett az ezüst a tatai maraton váltón

Kesztölci lábak csaptak másodikként célba a Tatán megrendezett maraton váltó futáson. A települést nem csak férfiak, hanem egy hölgy is képviselte.

W. P.

A férfiak mezőnyében abszolút második helyezést ért el a község csapata a Tatán megrendezett HAAS Maraton Váltón. A népszerű futóversenyt teljesítő alakulat egyik tagja, Dukony Zsolt a kesztolc.hu-nak nyilatkozott a szereplésükről. Elmondta, hogy immár hetedik alkalommal teljesítette a maratont kesztölci delegáció, közöttük olyanok is, akik évről évre visszajárnak Tatára.

Kesztölci csapat a tatai maraton váltón (Fotó: beküldött)

A férfiak mellett Fekete Anna személyében egy hölgy is képviselte a települést a futáson és a rajtot követően elsőként ő kerülte meg a tatai tavat, amely hét kilométeres etapot jelentett. Utána Kara Zsolt, Dukony Zsolt, Pongrácz Dávid, Wieszt Bonifác és legvégül Valek Tamás vállalkozott arra, hogy teljesíti a távot, így összesen 42 kilométert futottak.

A csapat a felkészülésre is nagy hangsúlyt fektetett. Dukony Zsolt például a pilis­csévi úton készült a megmérettetésre, felesége, Fekete Anna pedig a Cseresznyésháton. Tavasszal hirdette meg a közösségi oldalakon, hogy idén is készülnek a maratonfutásra és bárkit szívesen látnak a csapatban, aki egyhuzamban 35 percig tud futni. Végül összeállt a társaság, akik között egyaránt találhatunk 50 év felettieket, valamint 25–30 év közötti versenyzőket.

A munkája és szabadideje függvényében mindenki más és más időpontban gyakorolt a váltófutásra, általában heti két alkalommal húztak futócipőt és 6–10 kilométeres távokat teljesítettek. Ez feltétlenül szükséges volt ahhoz, hogy jó kondícióval rendelkezzenek a versenyig. A kitartó munkának meg is lett az eredménye, hiszen úgymond hátrányból indulva kiváló eredményt értek el.

Maratoni táv

A maraton 42 195 méter távú futóverseny, amelynek teljesítéséhez átlagon felüli állóképesség szükséges. Az elnevezése Pheidippidész görög katona legendájához köthető. A görög-perzsa háborúk során az athéni seregek vereséget mértek a túlerőben lévő perzsákra, akik ekkor Athén ellen indultak, hogy a győztes hadak visszaérkezése előtt elfoglalják a várost. A katona elfutott Athénig, hogy hírét vigye a győzelemnek, majd az üzenet átadása után holtan rogyott össze.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában