nba

2019.10.22. 13:30

Elindul a versenyfutás a bajnoki gyűrűkért (videó)

Négy év után először nem a Golden State Warriors várja favoritként az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) küzdelmeit, melynek magyar idő szerint szerdán rajtoló 74. szezonja főként a két Los Angeles-i klubról szólhat.

(FILES) In this file photo taken on October 16, 2019 LeBron James (L) and Anthony Davis (R) of the Los Angeles Lakers look on during the second half of a game against the Golden State Warriors at Staples Center in Los Angeles. - The first chapter in the most compelling storyline of the new NBA season will be written on October 22, as LeBron James and the Los Angeles Lakers face off against Kawhi Leonard and the Los Angeles Clippers. (Photo by Sean M. Haffey / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Forrás: AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Fotó: Sean M. Haffey

A bukmékerek szerint

a Clippers a leginkább esélyes a Larry O'Brien Kupa elhódítására,

miután a nyáron szerződtette Kawhi Leonardot és Paul George-ot. Előbbi óriási meglepetésre bajnoki címre vezette júniusban a Toronto Raptorst – és a nagydöntő legjobbja lett -, míg az olimpiai bajnok és hatszoros All Star-válogatott George az Oklahoma City Thundert hagyta el a Clippers hívására. Utóbbi a nyáron mindkét vállát megműttette, így őt csak novemberben küldheti pályára Doc Rivers vezetőedző, aki 2008-ban a Bostonnal lett bajnok.

A „szomszédvárban” a 2013 óta valamennyi rájátszásról lemaradt Lakers a háromszoros bajnok LeBron James mellé megszerezte az olimpiai és világbajnok Anthony Davist a New Orleanstől. Rob Pelinka sportigazgató már júliusban magasra tette a lécet, közölve, ha nem szerzik meg a klub 17. bajnoki címét, akkor ezt az idényt nem lehet sikeresnek tekinteni. A bajnoki cím reményében a Lakers augusztus végén szerződtette a nyolcszoros All Start-válogatott center Dwight Howardot, aki 2012-2013-ban már eltöltött egy nem túl sikeres idényt az aranysárga-liláknál.

A két Los Angeles-i gárda egyébként már az új szezon nyitónapján összecsap egymással a Staples Centerben.

Ami a Warriorst illeti, amely sorozatban öt döntőt vívott és ebből hármat megnyert, minden eddiginél nagyobb teher kerül Stephen Curry vállára: az Oaklandből San Franciscóba áttelepült csapat irányítója mellől Kevin Durant a Brooklynhoz igazolt – de Achilles-ín-szakadása miatt várhatóan a teljes idényt kihagyja -, míg Klay Thompson a Toronto elleni nagydöntőben elszenvedett súlyos térdsérülése után csak tavasszal lesz hadra fogható. Curryt az is motiválhatja a pontgyártásban, hogy

már csak 78 triplára van az örökrangsor második helyén álló Reggie Millertől, aki 2561 hárompontossal vonult vissza.

A három kaliforniai együttes vetélkedésébe még James Harden, az elmúlt két szezon legponterősebb játékosa fémjelezte Houston szólhat bele, amely a nyáron megszerezte a nyolcszoros All Star-válogatott, a 2016-2017-es alapszakasz legértékesebb játékosát, Russell Westbrookot is.

Keleten az előző idény legjobbjává választott görög Jannisz Antetokunmpóra épülő Milwaukee Bucks a favorit.

Az Atlantát erősítő Vince Carter lehet az első kosaras az NBA-ben, aki 22 idényben pályára lép,

ráadásul novemberben minden idők negyedik legidősebb játékosának mondhatja magát a ligában. A januárban 43 éves veterán – aki 2000-ben Sydneyben már olimpiai bajnok volt – négy vezetőedzőnél is idősebb a tengerentúli ligában.

Az NBA alapszakaszában három mérkőzésre kerül sor „külföldön”: decemberben két meccsnek Mexikóváros ad otthont, míg január 24-én Párizsban csap össze a Charlotte a Milwaukee-vel.

A 2019/2020-as szezon alapszakasza április 15-én fejeződik be, a finálé pedig június 4-től legfeljebb június 21-ig tart.

Egy kis kedvcsináló:

A bajnokok 2008-tól:

2008: Boston Celtics

2009: Los Angeles Lakers

2010: Los Angeles Lakers

2011: Dallas Mavericks

2012: Miami Heat

2013: Miami Heat

2014: San Antonio Spurs

2015: Golden State Warriors

2016: Cleveland Cavaliers

2017: Golden State Warriors

2018: Golden State Warriors

2019: Toronto Raptors

Az NBA 1946-os megalapítása óta a legtöbb bajnoki címet gyűjtött csapatok:

Boston Celtics 17 (legutóbb 2008-ban)

Los Angeles Lakers 16 (legutóbb 2010-ben)

Chicago Bulls 6 (legutóbb 1998-ban)

San Antonio Spurs 5 (legutóbb 2014-ben)

Forrás: MTI

Borítókép: LeBron James és Anthony Davis vezetheti sikerre a Lakerst

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!