megemlékezés

2017.09.01. 19:42

Czibor Zsuzsanna: „Zoli szíve mindig is itt dobogott Komáromban”

Húsz éve már, hogy a mennyei Aranycsapatban játszik Czibor Zoltán. Így emlékszik húga, Czibor Zsuzsanna a labdarúgó-bajnokra.

Nagy Tamás

Czibor Zoltán régi komáromi családból származott, bár szülei Kaposváron laktak 1929. augusztus 23-án, amikor megszületett, ugyanis vasutas édesapját oda vezényelték akkoriban. Kisgyermekként került vissza a városba, ahol a gyermekévei nagy részét legkedvesebb szórakozásával a focival töltötte. 1948-ban egy győri mérkőzésen felfigyeltek az akkor 19 éves játékosra, aki először az ifjúsági válogatottba, majd a Ferencvároshoz került.

– Hatan voltunk testvérek, négy fiú és két lány. Három fiú, László, István és Zoltán futballozott, azonban András nem. Zoli hamar felkerült Pestre és mi lányok a testvéremmel sirattuk is, mert azt mondták, megvette őt a Ferencváros. Mi azt hittük, hogy a bátyánkat tényleg eladták – mesélte Czibor Zsuzsanna, a legendás labdarúgó húga, aki hozzátette: szüleivel szinte minden meccsen kint voltak. Édesapám büszke volt a fiaira, akik rengeteg élménnyel ajándékozták meg őt.

Zsuzsanna azt is elmesélte, hogy a szüleikkel Zoltán szinte minden meccsén kint voltak.
Fotós: Nagy Tamás

1948/49-ben bajnokságot nyert a Ferencváros, ahol összeállt a legendás Budai-Kocsis-Deák-Mészáros-Czibor támadósor, amely 140 gólt lőtt abban az idényben, melyből a legendás balszélső 14-et rúgott. Jó teljesítményének köszönhetően Czibor 20 évesen bemutatkozhatott a magyar labdarúgó-válogatottban, amely aztán az évek során számos sikert könyvelhetett el, többek között 1952-ben megnyerte Helsinkiben az olimpiát, 1954-ben pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett.

– A ferencvárosi évek után, először Csepelre, aztán a Honvédhoz, majd barátja Kubala László hívására a Barcelonához igazolt, ahol Zoli bajnokságot, spanyol kupát és kétszer a Várásvárosok Kupáját is megnyerte a csapattal – mondta Czibor Zsuzsanna.

Minden idők legjobbjai között szerepel

A Marca című spanyol sportlap összeállított egy listát, melyben minden idők tizenegy legjobb 11-es mezszámú focistája szerepel, ahol a rangsorban helyet kapott az Aranycsapat legendás 11-ese, Czibor Zoltán is. 1990-ben, mintegy harminc év légióskodás után hazatért Komáromba, ahol megalakította a Komáromi Football Clubot, melynek elnöke is volt. Czibor Zsuzsanna elmondta, hogy testvére hazatérése után is azon dolgozott, hogy Komáromból kerüljenek ki olyan tehetséges fiatalok, mint amilyen ő volt.

– Zoli mindig hű volt a városhoz, messze jutott, legenda lett, de a szíve mindig is itt dobogott Komáromban. Csak itt érezte jól magát, pedig hívták Szegedre, Debrecenbe, Budapestre, sehova nem ment. Nagyon büszke vagyok rá és a szüleimre is, hogy tisztességben neveltek fel bennünket. Testvérem igazán nagylelkű ember volt. Úgy tartotta, mindazon képesség, amelynek birtokában van, Istentől ered. Így is viselkedett. Egész életében példamutatóan, szerényen és másokat segítve élt – emelte ki az Aranycsapat legendás tagjának húga.

Ahogy Czibor Zoltán szerette Komáromot, a város is szereti és megemlékezik róla minden évben. Emlékét érmek, serlegek, mezek, dokumentumok őrzik a róla elnevezett sporttelep központi épületében berendezett emlékszobában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában