Tel-aviv

2019.01.25. 08:12

Vazaarival szerezte meg a bronzot Csernoviczki Éva

Csernoviczki Éva bronzérmet nyert a 48 kilogrammosok súlycsoportjában a cselgáncsozók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának tel-avivi Grand Prix-versenyén.

Kun Attila

Csernoviczki Éva a tel-avivi cselgáncs Grand Prix női 48 kilogrammos súlycsoportjában az ukrán Inna Csernyak ellen vívott elődöntőjében

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

A téli felkészülést követően első versenyén vett részt az Ippon Judo Tatabánya SE olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres

Európa-bajnok sportolója és rögtön érmet nyert a rangos izraeli viadalon.

A 48 kg-os súlycsoportban 25 versenyző lépett tatamira. Éva világranglista-pozíciója (10.) alapján a mezőny legelőkelőbb helyen rangsorolt versenyzője volt, így jó eséllyel pályázott az éremszerzésre. Az első fordulóban erőnyerő volt a tarjáni dzsúdós, a második körben pedig a spanyol Laura Martinez Abelenda volt az ellenfele.

Négy perc és 13 másodperc után Éva vazaarit ért el (addig a magyar versenyzőt egyszer, a spanyolt kétszer intette a mérkőzésvezető), ez pedig győzelmet jelentett számára. A negyeddöntőben a brazil Nathalia Brigida következett, aki nem tudott komoly ellenállást kifejteni, Csernoviczki 19 másodperc után ipponnal nyert ellene. Az elődöntőben az ukrán Marina Csernyak következett. Négy perc után nem bírtak egymással a felek (eközben mindkettejüket kétszer intették), a hosszabbításban azonban az ukrán versenyző ért el vazaarit, így ő jutott a fináléba.

Éva a harmadik helyért a portugál Maria Siderot ellen lépett tatamira. Sokáig úgy tűnt, hogy ez az összecsapás is hosszabbításba torkollik, de Csernoviczki néhány másodperccel a rendes mérkőzésidő vége előtt vazaarit ért el (addig őt kétszer, a portugált egyszer intette a mérkőzésvezető), így megnyerte a mérkőzést és bronzérmet szerzett.

Csernoviczki Éva a tel-avivi cselgáncs Grand Prix női 48 kilogrammos súlycsoportjában az ukrán Inna Csernyak ellen vívott elődöntőjében (Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA)

A győzelmet a hazai pályán versenyző izraeli Shira Rishony szerezte meg, Csernyak lett a második, míg Csernoviczki mellett a vigaszágról érkező Brigida nyert bronzot. Az 57 kilós kategóriában Karakas Hedvig ötödik lett.

Éva legközelebb várhatóan a párizsi, majd a düsseldorfi Grand Slam-versenyen szerepel legközelebb február 9-én, majd 22-én.

Mit ér ez a harmadik hely?

A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) pontszámítási táblázata alapján 350 pont jár egy Grand Prix-versenyen szerzett bronzéremért, emellett minden, a versenyen aratott győzelemért további 70 pontot kapnak a versenyzők. Éva három sikerével 210, összesen pedig 560 pontot szerzett Izraelben, amivel nagy valószínűség szerint egy helyet lép előre a világranglistán. Éva az olimpiai kvalifikációs ranglistán jelenleg a 15. helyen áll, amellyel jelen állás szerint olimpiai résztvevő, bár a kvalifikáció csak a 2020. május 25-i világranglista alapján válik biztossá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában