Legendás atléta

2019.02.15. 21:17

Carl Lewis vegán volt és rettentő motivált

Az Év Sportolója gála alkalmából Magyarországon vendégeskedő kilencszeres olimpiai bajnok a versenyzők megváltozott céljairól is beszélt.

Picture taken 26 September 1988 of the American Carl Lewis during the men's long jump final at the Olympic Stadium in Seoul during the Olympic Games. (FILM) AFP PHOTO (Photo by RON KUNTZ / IOPP / AFP)

Az amerikai Carl Lewis a nyolcvanas és kilencvenes évek egyik legnagyobb sztárjaként száz méteren és távolugrásban aratta legnagyobb sikereit, utóbbiban például tíz éven át (1981 és 1991 között) verhetetlen volt idézi fel a CsupaSport. A portálnak adott interjúban a legendás atléta elmondta: sikereit nagy részt vegán életmódjának köszönhette, mely akkoriban nem számított közkeletűnek.

„Azóta már nem vagyok vegán, bár mostanság sem eszem sok húst, de akkoriban ez kuriózumnak számított” – mondta a portálnak az 57 éves Carl Lewis. „A nyolcvanas években az emberek nem figyeltek annyira az étkezésre, nem tartották fontosnak, de én idővel rájöttem, ahhoz, hogy formában tartsam magam, és egészséges maradjak, másképp kell táplálkoznom” – tette hozzá.

Fotó: Szabó Miklós

Az 1997-ben visszavonult Lewis szerint a vegán életmód rengeteget segített neki abban, hogy sokáig sikeres legyen, nem mellesleg nagyon egészséges is volt. A CsupaSportnak adott nyilatkozatában az egykori világklasszis úgy fogalmazott,

ma már nem sokan vállalnának hasonlót a siker érekében, mert bár szigorúan élnek, a motivációjuk egészen más lett.

„Ma a versenyzők másképp gondolkodnak, mint annak idején mi” – jegyezte meg. „A fő mozgatórugó mára a pénz lett, az atléták már nem azért mennek versenyekre, hogy nagyot ugorjanak, hanem hogy nyerjenek, és több pénzt keressenek. Jelenleg nem látok senkit, aki azt vallja: nekem az a célom, hogy kilenc métert ugorjak. A legtöbb embert az motiválja, hogy kijusson az olimpiára vagy a világbajnokságra, és ez elég is nekik.”

Carl Lewis elmesélte, hogy annak idején neki teljesen más volt a motivációja, ami az egyik oka lehet annak, hogy ma már nem ugranak olyan nagyokat a távolugrók, mint ők tettek a nyolcvanas, kilencvenes években.

Lewis például pályafutása során 71 (!) alakalommal ugrott 850 centi felett versenykörülmények között.

Neki versenyzőként ugyanis az töltötte ki a gondolatait, a szívét és a lelkét, hogy világcsúcsot ugorjon (ami akkor 890 centi volt), és nem az volt a célja, hogy olimpiát vagy világbajnokságot nyerjen, minta maiaknak.

„Emlékszem, tizenhét éves koromban odaálltam az edzőm elé, és azt mondtam neki, hogy én 890 centit akarok ugrani, ő pedig azt válaszolta, rendben, mindent megteszünk ezért” – mondta végül, hozzátéve, hogy ma nem nagyon lát olyan edzőt sem, aki elmagyarázná a tanítványainak, hogyan kell nagyot ugrani.

A teljes interjú a CsupaSporton olvasható.

Borítókép: Carl Lewis a szöuli olimpián 1988-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!