kötöttfogás

2017.08.21. 06:39

Birkózó-vb: így látják az esélyeiket a magyarok

Két hétig Tatán, az olimpiai edzőtáborban készült a párizsi birkózó világbajnokságra a magyar válogatott. A rövidebb, pörgősebb edzések mellett a mentális felkészülésre is nagy hangsúlyt fektettek a sportolók. Lőrincz Viktorral és Tamással, Lám Bálinttal, Kiss Balázzsal, valamint a szövetségi kapitánnyal beszélgettünk a franciaországi esélyekről és a jövő évi budapesti vb-ről.

Szűr Annamária

Tatán készültek a birkózó-világbajnokságra a magyarok

Fotó: Szűr Annamária

A párizsi világbajnokságon a magyaroknak már hétfőn drukkolhatunk. A kötöttfogású 71, 75, 85 és 98 kilogrammos súlycsoportokban talán minden idők legerősebb négyesét küldjük szőnyegre 10 órától. A világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint és az Európa-bajnok Lőrincz Viktor is első számú kiemeltként mérlegelt. Kiss Balázs is kiemeltséget élvez, az orosz-kirgiz meccs győztesével kezd, míg a 75 kilogrammos Lőrincz Tamás palesztin ellenfelet kapott az első körre. A mérkőzéseket az UWW élőben közvetít az interneten. Lőrincz Viktorral és Tamással, Lám Bálinttal, Kiss Balázzsal és a kötöttfogásúak szövetségi kapitányával, Sike Andrással elutazásuk előtt beszélgettünk Tatán, az edzőtáborban.

Lőrincz Viktor, a Ceglédi VSE 85 kilogrammos versenyzője szerint reális cél a világbajnoki győzelem, hiszen az idei évben egy verseny kivételével mindenhol nyerni tudott.

„Nagyon szeretnék arannyal hazajönni. Mindenki legyőzhető, így kell hozzáállni”

– mutatta meg harcias énjét.

Lőrincz Tamás két súlycsoporttal lépett feljebb

Testvére, a 75 kilogrammosok mezőnyében induló Tamás két súlycsoporttal lépett feljebb, és úgy gondolja, bármilyen érem benne lehet abban a bizonyos pakliban a párizsi vb-n. Mint mondta, egyre jobb formában van, és a sportmúltjának köszönhetően ismeri a leendő, lehetséges ellenfeleket is.

– Az olimpia óta nem nagyon láttuk a mezőnyt, így kíváncsian várom, ki milyen formában érkezik – részletezte, hozzátéve, hogy a birkózó-világbajnokság után pihenni is szeretne egy kicsit, és nagyon reméli, hogy ezt jó élményekkel teheti meg. Lélekben persze már a jövő évi, magyarországi birkózó világbajnokságra készül. Pályafutása második nagy, hazai versenye lenne, ráadásul, ahogy önkritikusan megjegyezte, az első nem sikerült olyan jól, ezért szeretne minél jobb eredményt elérni 2018-ban Budapesten.

– Óriási dolog hazai világbajnokságon, hazai közönség előtt szerepelni, bízom benne, hogy tömegeket mozgat majd meg a verseny – tette hozzá.

A korelnök Kiss szerint az olimpia Walt Disney volt a vb-hez képest

A magyar válogatott korelnöke Kiss Balázs, aki a vb után már a nemzetközi mezőny legidősebbje is lesz a maga 35 évével. A BVSC-Ganz-Jászkisér 98 kilogrammos versenyzője a 2013-as világbajnokságon nyert utoljára érmet (bronzot), de most úgy érzi, újra szerezhet, ráadásul akár aranyat is.

– A tavalyi olimpia Walt Disney volt az előttünk álló világbajnoksághoz képest, az biztos. Az új szabályok miatt eddig verhetetlennek tűnő birkózók is legyőzhetőekké váltak. Nagyon készülök a jövő évi budapesti vb-re is. 35 évesen itthon szőnyegre lépni és szép eredményt elérni, igazi koronája lenne a pályafutásomnak – részletezte Kiss, akinek annak idején sokat mondták, hogy „Baluka, élvezd ki” a versenyzést, de sokáig nem értette, mit lehet élvezni azon, ahogy az ellenféllel nyúzzák egymást. Most már érzi-érti, ahogy mondja, teher nélkül várja a következő világversenyeket.

Lám Bálint bízik benne, hogy ő lesz a legjobb

Lám Bálint, a BHSE 130 kilogrammos versenyzője sokat sétált és olvasott a tatai edzőtáborozás alatt, de persze a napi egy edzést is „megnyomta” keményen, a többiekkel együtt. Most már, ahogy elárulta, elsősorban mentálisan készült fel a világversenyre, amelyen biztos lesznek nehéz ellenfelek, de bízik benne, hogy ő lesz a legjobb. Neki kedden „kezdődik” a vb.

– Az párizsi vb lesz az eddigi legnagyobb versenyem – árulta el a birkózószőnyegen kívül szerződéses katonaként dolgozó sportoló, akire „egyenruhában” is vár egy-két nagyobb verseny a jövőben.

Sike András bízik a fiúkban

Sike András szövetségi kapitány szerint egyáltalán nem légből kapottak a magyar birkózók célkitűzései, reményei, ráadásul kell is ez a harcias hozzáállás.

– Keményen megdolgoztak érte a fiúk, meglátjuk, mennyi jön össze a tervekből. Jó állapotban vannak, de a sorsoláson, a bírókon, a pillanatnyi idegállapoton is sok múlik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában