JEGYZET

2018.07.04. 06:30

A csont nem fárad

Ökrös Csaba

Szombaton nekivág a Tour de France mezőnye, hogy bejárja Franciaországot. A résztvevőkre 3200 kilométeres táv vár. A háromhetes erőpróba a 105. a sorban: a Tour a legnagyobb hagyományokkal rendelkező körverseny. Nem csoda, hogy komoly izgalmakat vált ki már a rajt előtt is. Az elmúlt néhány napban a négyszeres győztes Chris Froome azon idegeskedhetett, hogy esetleg nem engedik rajthoz állni a versenyszervezők. Egy tavalyi doppingellenőrzés eredménye alapján hétfőig kérdéses volt, hogy a britről mit állapít meg a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség és a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség vizsgálata.

A szakértők végül tisztázták Froome-ot, így a szervezőknek sem kell attól tartaniuk, hogy a címvédőre háruló gyanú beárnyékolja a verseny hírnevét is. Afelől persze ne legyen kétségünk, hogy a Tour útvonala mentén összegyűlő milliónyi szurkoló között számos olyan lesz, aki óriási orvosi fecskendővel, transzfúziós eszközökkel felszerelkezve fejti ki elmarasztaló véleményét Froome-ról. Az elmúlt évtizedek doppingbotrányainak hatása máig érvényesül. A kerékpárosok emberfelettinek tűnő teljesítménye és a még mindig gyakori doppingesetek egyaránt erősítik a gyanút, hogy még mindig nem tiszta eszközökkel érik el sikereiket a bringások. Szerencsére ez mit sem von le a sportág népszerűségéből.

A nagy múltú Tour de France szervezői mindig is üldözték az illegálisan igénybe vett segítséget.

Volt idő, amikor a mezőny egy része vonatra szállt, hogy némi előnyre tegyen szert azokkal szemben, akik kizárólag két keréken igyekeztek a cél felé. Tiltott külső segítségnek minősítették azt is, hogy az egyik versenyző egy másik eldobott szendvicsét fogyasztotta el. Kizárták érte. Az egyik legcifrább történet a Tour régmúltjából jól példázza, hogy a versenybírák szíve bizony nem volt vajból sosem. Egy bringás abroncstörés miatt kerékpárja reparálására kényszerült. Betért egy kovácsműhelybe, hogy helyrehozza a kereket. Meg is csinálta szépen, folytatta útját, de kizárták, mert hagyta, hogy a fújtatót a kovács segédje kezelje. Márpedig ez megengedhetetlen külső segítségnek minősült. Zord idők voltak.

Korunk bringás hőseit szerelők, masszőrök, szakácsok, orvosok kísérik útjukon.

A kerékpárosok így minden energiájukat a versenynek szentelhetik. Hogy a múlt nehézségeibe is belekóstolhassanak, idén az egyik szakaszon, Roubaix környékén 21 kilométert kockakövön tesznek meg. A vékony versenyzők láttán szokták azt mondani, hogy a csont nem fárad. A kockaköves szakaszon alighanem azt is hallhatjuk majd, ahogy csörögnek azok a csontok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!