Sport

2017.07.03. 07:11

Khéner László: „Eredményes évet zártunk, de lesz ennél jobb is!”

Évértékelő cikkünkben Khéner László, a KEMLSZ igazgatója a Komárom-Esztergom megyei labdarúgás helyzetét elemzi.

H. I.

— Eredményes, izgalmas évet zártunk, de van még mit javítani — kezdte szavait Khéner László, a Magyar Labdarúgó Szövetség Komárom-Esztergom megyei igazgatója.

— Nehézkesen indult, hiszen csak tizennégy csapattal indult a megyei első osztály, ami aztán a Lábatlan sajnálatos visszalépése miatt tizenháromra csökkent. Ez egy új helyzet elé állított, de úgy gondoltuk, hogy sportszakmai szemmel jobban járnak a csapatok, ha legalább ugyanannyi mérkőzést játszanak, mint ha 16 csapat lenne. Ezért hoztuk létre a rájátszásos formát, ami az országban egyedülálló a megyei bajnokságok közül. Ezt szerencsére minden csapat üdvözölte, és izgalmasra is sikeredett, még ha a bajnoki cím viszonylag hamar el is dőlt – mondta.

Khéner László hozzátette: a Vértessomló–Ács–Ete trió kevesebbet játszott a lábatlani csapat visszalépése miatt. Jövőre azonban a jelen állás szerint már tizenhat csapatos lesz a megyei első osztály, de úgy, hogy a Komárom kiesett.

– Jobb lenne, ha lenne NB III.-as csapata a megyének, de remélem, jövőre már visszaáll a rend. Ebben a szezonban a megye kettőben lesz üresedés, az előrejelzések alapján csak tizennégy együttes vág neki a bajnokságnak.

Tovább épülnek-szépülnek a TAO-s pénzekből a sportpályák, sportöltözők, ami nagyon biztató, hiszen 21. századi körülményeket kell teremteni. Az igazgató a beruházásokról elmondta: folyamatosan fejlődik Kisbér, a Bakonyalja központja.

− A tatai sportlétesítmény is fejlődik, nagyon bízom benne, hogy hamarosan beköltözhetnek az új komplexumba. Vértesszőlősön lesz új öltöző, remélhetőleg a következő évben. Jól látható, hogy fejlesztések terén jó irányban haladunk. Az első- és másodosztály infrastrukturálisan nagyrészt rendben van, nyilván vannak harmadosztályú kiscsapatok, kistelepülések, ahol az önrész hiánya miatt nem tudnak pályázni. Ott még vannak fejlesztésre váró sporttelepek – folytatta az igazgató.

– Ha negatívumot kell mondani, én mindig a szakmai fejlődést mondom megyei szinten. Szerintem lehetne jobban dolgozni. Az MLSZ megteremti a lehetőséget a jó szakmai munkára, de hogy milyen szakmai munka folyik a csapatoknál, az a klubokon múlik. Mi építhetünk nyolc pályát, nyolc öltözőt, ha nincs jó szakmai munka, akkor nem tudunk szakmai téren előrébb lépni. Az edzők terén is elindult egy jó folyamat: egyre több fiatal, agilis szakember kerül ki a képzésből, akik elhelyezkednek a megyei csapatoknál − hangoztatta.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Khéner László szerint sportszakmai szempontból jól jártak a megyei első osztályú csapatok a rájátszás bevezetésével
[/caption]

Khéner László arra is kitért: az irány jó, idővel eredményeket hozhat. Örömre ad okot, hogy a harmadosztályban több új csapat is indulhat, és reméljük, hogy a Lábatlan is újra csatlakozik a megyei labdarúgás vérkeringéséhez. Lesznek üresedések az utánpótlás-bajnokságban is, hiszen az Esztergom és a Komárom az NB-s küzdelmekbe nevezett be, és szerencsére vannak olyan csapatok, akik indítanának U19-es alakulatot úgy, hogy számukra nem lenne kötelező.

Tudni kell még, hogy Horváth Sándor, a Játékvezetői Bizottság elnöke családi és munkahelyi okokra hivatkozva tavasszal jelezte, hogy nem fogja tudni tovább ellátni a JB elnöki feladatokat. A megyei elnökség július elsejével Erős Gábor volt NB I.-es és FIFA asszisztenst, a megyei elnökség tagját nevezte ki a testület elnökévé.

– Van olyan törekvésünk is, hogy az ifjúsági bajnokságot válasszuk szét a felnőttől, azaz ne ugyanoda utazzon a felnőt és az ifi. Az előttünk lévő bajnokságban ez még nem lesz így, mert kevés volt az idő az átszervezéshez, de könnyen lehet, hogy 2018-tól így lesz. Szakmailag többet tudnának fejlődni, más megyékben is így működik ez. Az U16-os bajnokságban lesz kiemelt csoport, hiszen a 36-0-s mérkőzések egyik félnek sem jók. A Magyar Kupa és a Megyei Kupa változatlanul robog tovább, előbbi ismét augusztusban veszi kezdetét – zárta szavait Khéner László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!