Sport

2015.08.27. 08:08

Napjainkban is a baji bicósok alkotják a válogatott gerincét

A teremkerékpár két ága a művészi kerékpár és a kerékpárlabda. A sportág hazai alapjainak lerakása, valamint felvirágoztatása egyértelműen egy megyebeli kisközséghez, Bajhoz, illetve az ottani Szent István Általános Iskolához köthető.

P.J.

 Nem véletlen, hogy az iskola pedagógusa, Nagy György a szakági szövetségi kapitány is.

A 25. évnyitójára készülő oktatási intézményben éppen húsz esztendeje honosodott meg a teremkerékpár művészi „változata”, egy évvel később pedig már a kerékpárfocisok is labdába „rúgtak”. Ennek a sportágteremtésnek az egyik élharcosa volt – sok testnevelő társával együtt persze – Nagy Györgyi. A tanárnő-edzőt egy kis múltidézésre kértük a kerek évforduló kapcsán.

– Az akkori sporthivatalban hívták fel néhány testnevelőnek a figyelmét erre a sportágra – mondta Györgyi. – Sok segítséget kaptunk a sportvezetőktől, és a hivatal gyümölcsöző Rajna-Pfalz-i kapcsolatainak köszönhetően hozzájutottunk egy speciális kerékpárhoz is. Ez volt a legnagyobb, felnőtt méretű. A szakma csak 26 colosnak nevezi. A gyerekek pedig, amikor megmutattam nekik Bajon, hogyan működik, csak csodabiciklinek hívták...

Lassan, fokozatosan kapott országos elismertséget az újdonsült sportág. A bajiak legalább hat településen segítettek a klubalapításban. Köztük Vértessomlón, Tatabányán, Bonyhádon, Csornán, Délegyházán és Farádon is. De népszerűsítették ezt a sporttevékenységet a Felvidéken és Kárpátalján is. Pedig az indulás – minden önzetlen segítség dacára – nem volt egyszerű. Még a szabálykönyvet is a sportágépítők „magyarizálták”, hogy megindulhasson az edzőképzés. Ma pedig már ott tartanak, hogy hazánknak is van nemzetközi minősítésű bírója.

– Amikor elkezdtük hétkor az iskola tornatermében az edzéseket szinte valamennyi diákunk az üveghez nyomott orral figyelte az ablakból, hogy mit is csinálunk. A reggeli edzések idején gyakorlatilag nem is kellett ügyeletes tanár a folyosókra, úgy lekötöttük valamennyi fiatal figyelmét – mesélte a szövetségi kapitány. – Ezzel csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy nagyon gyorsan népszerű lett a terembicó Bajon. Pedig, ha belegondolunk egy „százéves” kétkerekűvel kezdődött minden, ma viszont már mi adjuk a magyar válogatott gerincét.

Nagy Györgyi beszélt arról is, hogy az évek során volt olyan növendéke, aki először biciklizni sem tudott. A lányka már harmadszor szólt neki, hogy valamit szeretne mondani, de valahogy erre az eszmecserére nem jutott idő a tréningek alatt. Mivel az első „lépésekhez” ebben a sportágban abszolút edzői segítség szükséges, így gyakorlatilag ki sem derült, hogy a kislány alapból nem tud kerékpározni. Idővel aztán mindent megtanult...

– Ahogy a sportág építése közösen kezdődött, úgy ez a fajta összefogás ma is jellemző a teremkerékpárosokra – hangsúlyozta beszélgetőpartnerünk. – Itt, helyben is mindig magunk mögött tudhatjuk a szülőket, az önkormányzatot, az iskolát és a támogatóinkat is. Azaz Bajon a sportágépítés egybe esett a közösségépítéssel. Ez nagyon jó érzés. Ha azt kérdeznék, mennyire drága ez a sportág, azt válaszolnám, nem olcsó. A speciális, strapabíró eszközök miatt. A svájci gyártmányú Star, a terembiciklik sztárja. Darabja 600 ezer forint. Húsz év után most volt, van rá módunk először, hogy ilyenre beruházzunk. Ebben a szakszövetség is segít. Aminek még nagyon örülök, hogy gyakran eljönnek hozzánk az óvodások is, hogy megnézzenek bennünket. Belőlük lehetnek a jövő kerekesei. Ők vihetik tovább azt a szép örökséget, miszerint a női négyesben és párosban eddig valamennyi vb-n és Európa-bajnokságon baji versenyzők képviselték hazánkat. De az is klassz, hogy most már Bokodon is teremkerékpároznak, aztán a Tatai AC-nál is, valamint a tatabányai Móra iskolában is alakult egy tizenöt tagú bicóscsoport.

Az idén, november végén Malajzia ad otthont a teremkerékpáros világbajnokságnak. Ismét négy ifjú baji hölgy, Nagy Györgyi tanítványai készülődhet a viadalra: Becsák Alexandra, Balogh Boglárka, Goldschmidt Réka és Sugta Júlianna.

Címkék#Baj
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!