Sport

2015.01.06. 14:38

Megye II-ből a Bundesligába: óriási lehetőség előtt a bokodi testvérpár

A jelentős múlttal rendelkező, ám jelenleg a Bundesliga harmadik vonalában szereplő Dynamo Dresden csapatánál járt próbajátékon a megyei másodosztályú Bokod Erőmű LE két játékosa, Csízi István és Csízi Gábor. A hírek szerint a németek igényt tartanak rájuk. Csak a két fiún múlik, hogy tudnak-e élni a lehetőséggel.

Kovács László

Sokan szilveszteri tréfának gondolták azt, hogy az alig több mint kétezer lelket számláló, Oroszlány melletti kistelepülés csapatának két játékosa a Dynamót erősítheti a jövőben. Még a facebook-ra kiposztolt fotó is keveseket győzött meg a hír valódiságáról, mondván, a Photoshoppal és az egyéb képszerkesztőkkel csodákra lehetünk képesek.

– A hír igaz! – szögezte le Szöllősi Péter akkor, amikor érezte a hangunkban a bizonytalanságot. A Bokod Erőmű LE elnöke, játékos-edzője így folytatta: – A történetről jómagam annyit tudok, a két srác nővére és férje Drezdában él, és ők szervezték meg azt, hogy István és Gábor az ötödik ligában szereplő, jórészt ifjúsági korúak alkotta tartalékcsapatnál próbajátékon vehessen részt. Innentől meseszerűen folytatódott a sztori, ugyanis az első edzésen olyan jó benyomást tettek a „tarcsik” edzőjére, hogy az azonnal hívta a harmadosztályú gárda vezetőedzőjét. Stefan Bögert is meggyőzték a srácok, így január tizenkettedikétől rendszeresen látogatniuk kell a foglalkozásokat.

Ősszel tíz gólt szereztek

A Bokod Erőmű LE felnőtt csapata a 12. helyről várja a megyei másodosztályú bajnokság tavaszi rajtját. Az idősebbik Csízi fiú, a 25 esztendős István – aki irányító középpályásként és csatárként is bevethető volt az együttesben – az őszi szezonban tizenöt mérkőzésen lépett pályára, hat gólt szerzett. Az előző idényben huszonöt mérkőzésen tizenhat alkalommal talált a hálóba.

Öccse, a 20 éves Gábor rendszerint a védelemben kapott helyet Szöllősi Péter játékos-edzőtől. A hátsó sorból is négy gólig jutott. Az elmúlt szezonban 29 meccsen lépett pályára, akkor is négyszer bizonyult eredményesnek.

Szöllősi Péter szerint István és Gábor rászolgált arra, hogy magasan jegyzett klubnál is kipróbálja magát.

– Két szerény, egyszerű fiúról van szó. Mindketten imádnak focizni, számunkra ajándék volt, hogy nálunk rúgták a labdát. Többször szerepeltünk olyan teremtornán, ahol magasabb osztályú csapatokkal is találkoztunk. Elnézést a kifejezésért, bohócot csináltak több rutinos játékosból is. Őszintén mondom, nem tudom, miért nem igazolták le őket megye egyes vagy még magasabb osztályú csapatok. Úgy gondolom, kiváló adottságokkal rendelkeznek, de természetesen kitartásra, alázatra is szükségük lesz ahhoz, hogy helyet követeljenek maguknak a német csapatban. Sokan szurkolnak nekik Bokodon azért, hogy ne csak az ötödik ligában, hanem a feljutásra is esélyes, a harmadosztályban a negyedik helyen álló gárdában is bemutatkozhassanak. Óriási dolog lenne! – tette hozzá Szöllősi Péter.

Mit érdemes dióhéjban tudni a Dynamo Dresdenről? Az egyesület 1953. április 12-én alakult, és hamar az NDK egyik legnépszerűbb és legsikeresebb klubjává vált. 1953 és 1991 között a csapat nyolc bajnoki címet és hét keletnémet kupát nyert – olvasható a Wikipedián.

Az 1988-89-es UEFA-kupa sorozatban a Dynamo egészen az elődöntőig jutott, ez a csapat eddigi legjobb nemzetközi eredménye. A fináléba jutástól egyébként az a VfB Stuttgart ütötte el őket, amely az első körben 3-2-es összesítéssel jutott tovább a Tatabánya ellen. Az 1990-91-es BEK volt a Dresden utolsó európai kupaszereplése.

A berlini fal ledöntése után a Bundesliga topcsapatai lecsaptak az igazolhatóvá vált keletnémet tehetségekre. A Dresden is elvesztette két kulcsjátékosát, Ulf Kirstent és Matthias Sammert. A csapat – ideiglenesen – nevet változtatott, az SG Dynamo Dresden SG-jét (Sportgemeinschaft) a divatos 1. FC-re cserélték. A keletnémet bajnokság utolsó, „helyosztó” idényét a második helyen zárták, így helyet kaptak a – már egységes – Bundesligában.

Négy évet töltöttek a Bundesligában (1991-1995), ám azóta csak alsóbb osztályokban szerepelnek. A 2011-12-es szezonban feljutottak a Bundesliga 2-be. Rendre kiesési problémái voltak, osztályozót is kellett játszania. A 2013/2014-es szezonban a 17. helyen végzett a Dynamo, így kiesett a  harmadik ligába. Ott is olyan jelentős múlttal rendelkező csapatok szerepelnek, mint például az Arminia Bielefeld, a Stuttgarter Kickers, az Energie Cottbus, az MSV Duisburg, a Fortuna Köln vagy éppen a Hansa Rostock, de ebben a mezőnyben gyűjtögeti a pontokat a VfB Stuttgart, illetve a Borussia Dortmund második gárdája is.

Az SG Dynamo Dresden a hazai mérkőzéseit a Glücksgas-Stadionban játssza.  A 70-es évek végén két alkalommal is növelték a stadion befogadóképességét, előbb 36 ezer, majd 38 ezer 500 férőhelyesre. 1990-ben a FIFA szabványainak megfelelően átépítették, 1956 óta először a játéktér is megújult, majd 2006 és 2009 között modernizálták. A 32 066 fő befogadására képes stadion 2010 óta a Glücksgas-Stadion nevet viseli.

 

Öccse, a 20 éves Gábor rendszerint a védelemben kapott helyet Szöllősi Péter játékos-edzőtől. A hátsó sorból is négy gólig jutott. Az elmúlt szezonban 29 meccsen lépett pályára, akkor is négyszer bizonyult eredményesnek.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!