Sport

2015.01.25. 18:35

Alpolgármester lett az egykori válogatott focistából

Minden út Bársonyosra vezet. Csikós Lajos, a község új alpolgármestere vallja ezt, aki Győrből, Amerikából és Svédországból is visszatért már szeretett falujába.

Palásti Péter

Bár 48 esztendővel ezelőtt Szőnyben látta meg a napvilágot, mindvégig Bársonyos volt az állandó otthona. Először akkor költözött el átmenetileg, amikor a Rába ETO-nál kezdett focizni. Előtte helyben járta ki az alsó tagozatos osztályokat, míg a felsőt Keréktelkin végezte el. Középiskolai tanulmányait Győrben kezdte, ahol a kőműves szakmát tanulta ki. Bár 18 évesen megkapta a szakmunkás bizonyítványát, csak 15 esztendővel később kezdte gyakorolni mesterségét. Ennek az az oka, hogy addig csak úgynevezett “sportállása” volt. Történt ugyanis még 1981-ben, hogy bekerült az ETO serdülő csapatába, majd az ifik közé. Somogyi József volt az edzője. Kezdetben nem volt könnyű dolga, mert a nagyvárosi srácok lekezelték, de miután látták tehetségét, s emberileg is megismerték, néhány hónap múlva befogadták.

Éveken át volt profi futballista, még a válogatottba is bekerült. Sok szép élménye van ebből az időszakból, de talán arra a legbüszkébb, amikor legyőzték a Ferencváros csapatát.

Csikós Lajos sok mindenre lehet még büszke. Például arra, hogy helytállt Amerikában és Svédországban. A távoli földrészre egyik ismerőse javaslatára ment dolgozni, ahol a New Jerseyben található Cliftonban épített családi házakat, főleg préselt fából.  Klasszikus kőműves munkát ott sem tudott végezni túl gyakran, még járólapozás is ritkán adódott, de sok más szakmai fogást elsajátított egy éven keresztül. Szerencséjére ő két héttel korábban állt a World Trade Center ikertornyainak az árnyékában, s nem 2001. szeptember 11-én.

Amúgy nem érezte jól magát Amerikában. Akkor is hazajött volna 12 hónap után, ha nem tudja meg, hogy édesapja beteg. Mikor hírül vette, sietett haza a bársonyosi házba. Némi pihenés után egy barátjával ekkor kezdett el kőművesként dolgozni. Alig telt el másfél esztendő, amikor Svédországba hívta egy ismerős házaspár. Stockholmtól száz kilométerre épített gerendákból családi házakat. Többször is járt ott, de mindig csak 3-4 hónapot töltött az északi országban. Édesapja halála után fejezte be az ingázást, azóta bátyja cégénél dolgozik.

Korábban nem vett részt a közéletben, tavaly lett először képviselő-jelölt, s mivel ő kapta a legtöbb szavazatot, alpolgármesterré is megválasztották. Azért döntött a közéletben való részvétel mellett, mert úgy látta, hogy kezd elsorvadni a falu, s tenni kívánt ellene Kálnai Lajos polgármesterrel együtt, akivel nagyon jó a kapcsolata, sok mindenben egyetértenek.
És nem csak ők ketten, hanem az új képviselő-testület többi tagja is ugyan azokat a célokat tartja a legfontosabbnak, melyek megvalósításáért igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni.

Gyermeke nem futballozik, de keresztfia igen

Csikós Lajos 1981-1994 között focizott a Rába ETO-nál, később a Budapesti Honvédnél is játszott. Legtöbbször hátvédként vagy középpályásként; többnyire a jobb oldalon. Kétszer került be a válogatottba, amikor Bene Ferenc volt az utánpótlás edzője. Mielőtt végleg befejezte volna sportpályafutását, a Komáromi FC csapatát is erősítette, s ő is hozzájárult ahhoz, hogy a Duna-parti város futballistái feljussanak az NB I B-be. Több mint tíz éve már ennek. Azóta nem lépett pályára. Sem nagyra, sem kicsire, sem igazi, sem műfüvesre. A térde miatt. Komoly sérüléséből ugyanis nehezen állt talpra, azóta nagyon óvatos. Egyetlen fia, az immár 25 esztendős Márió szintén, aki jelenleg Németországban él, s ott is dolgozik. Gyermeke nem örökölte a futball szeretetét, ő az autókért van oda. Nem csak kedveli a kocsikat, de ért is hozzájuk. Imádja szerelni a motorjaikat, tökéletesíteni a karosszériájukat, kényelmesebbé tenni a belső terüket. Bársonyos alpolgármestere viszont kifejezetten örül annak, hogy keresztfia, Csikós Sándor nagyon szereti a focit, méghozzá a BKV Előre játékosaként.

 

 

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!