Sport

2014.06.23. 06:40

Esztergomi öregdiák hódítaná meg a Himaláját

A világ 12. legmagasabb hegycsúcsának megmászására készül a volt esztergomi főiskolás, Suhajda Szilárd. A fiatalember a hét végén utazott ki Pakisztánba, hogy a Magyar Karakorum Expedíció 2014 tagjaként meghódítsa a 8051 méter magas Broad Peaket.

kemma.hu

A békéscsabai származású Suhajda Szilárd és az erdélyi Varga Csaba a normál úton közelíti meg a csúcsot, és tisztán másznak - magashegyi teherhordók segítsége  és oxigénpalack használata nélkül. Varga Csaba már Pakisztánban, Iszlámábádban van, itt várja be Szilárdot, hogy együtt induljanak tovább északra, több napos utazás után érkeznek meg a Concordia gleccserig, ahonnan megközelítik a körülbelül 5000 méteres magasságban kialakított alaptábort.

A pedagógus végzettségű Szilárd a 4bakancs.com hegymászóportálnak adott interjújában többek között arról beszélt, hogy a csúcs meghódítása még csak a félút, hiszen onnan vissza kell előbb jutni az alaptáborba. Mint megtudtuk, Varga Csaba ez után hazatér, Szilárd azonban amerikai hegymászókhoz társulna még a Gasherbrum alaptáborban, ha minden  a tervei szerint alakul.

Szilárd négy éve Angliában dolgozik, de most Magyarországon szeretne maradni a hazatérése után. Azért is utazott ki annak idején külföldre, hogy anyagilag is biztosítsa az expedíció hátterét.

– Sokan kérdezték, hogyan tudom ezt megengedni magamnak. Négy éve feladtam itthoni tanári pályámat, s messze szeretteimtől és barátaimtól, külföldön vállaltam munkát. Az expedíció elérkeztével ráadásul azt is fel kellett adnom. Persze, nem csak egy munkáltató tolerálja ezt nehezen, de a magánélet, és az élet számos más aspektusa is áldozatául eshet ennek a - mondjuk ki nyugodtan - szenvedélynek. Hiszen nem csak erről a két hónapról van szó, hanem a hétköznapokról is. Heti hat nap munka mellé egy megrendíthetetlenül fegyelmezett edzésterv is társul. Természetesen a szabadságokat pedig a hegyekben töltöd. Ez egy állandó felkészülés, mely a sport szépsége által nem csupán szigorú rutin, de örömteli tevékenység is. Életstílus. S mindezen munka és felkészülés után, még mindig nem lenne lehetséges elindulni, ha az expedíció küldetését nem támogatnák azok a nagyvonalú vállalkozások és segítő cégvezetők, akik szponzorálásuk által, a célegyenesben váltják valóra azt, hogy egy ilyen himalájai expedíció létrejöhessen! Rendkívül fontos szerepük van és külön megtiszteltetés számomra, hogy helyi, többek közt békéscsabai és gyulai cégek is nevüket adták az expedícióhoz - mondta a beol.hu-nak még korábban.

A Broad Peak (eredeti neve: K3, kínai neve: Puluoatö feng) a föld 12. legmagasabb hegycsúcsa. A Himalája hegységben fekszik a kínai–pakisztáni határon. A helybéliek ismerik Faichan Kangri néven is.

2007-ben a Magyarok a világ nyolcezresein szervezésben Csollány Katalin, Erőss Zsolt, Sterczer Hilda, Ugyan Anita ért fel sikeres erre csúcsra.

Szilárd nem először jár a térségben: 2012 nyarán, a Magyar Hidden Peak Expedíció tagjaként, két hónapot töltött a világ leghatalmasabb hegységrendszerében a Karakorum-Himalájában. Céljuk  akkor a Gasherbrum I., másnéven Hidden Peak megmászása volt, ami a világ 14 nyolcezer méternél magasabb hegyeinek egyike, a maga 8068 méterével. A G1 a hírhedt K2 szomszédságában helyezkedik el, Kína és Pakisztán határán. Akkor az időjárása és a fokozott lavinaveszély miatt végül csapatuk legnagyobb elért magassága 6800 méter volt.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!