Sport

2013.07.08. 16:33

Országos bajnokságok mérték össze erejüket a dobók

Tatabánya hetedszer adott otthont a serdülőkorúak magyar bajnokságának. Több száz versenyző, több tucatnyi klub fiatalja állt rajthoz, vagy lépett a dobókörbe. Köztük a Tatabányai SC 90 éves atlétikai-szakosztályának legjobbjai is.

Petrik J.

A rekkenő hőség a nézőket, szülőket és az éppen nem versenyző sportolókat is a Grosics-stadion fedett lelátóira kényszerítette. Így a létesítmény ezen része zsúfolásig megtelt. Amíg a hivatalos megnyitóra készülődtek a szervezők a centerpályán, addig a diszkosz- és kalapácsvetők már az úgynevezett alsó pályán meg is kezdték a versenyfutást egymással és a méterekkel.

A tatabányai focipálya szépen nyírt gyepén először Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke lépett a mikrofon elé. A sportvezető megköszönte a városnak, a klubnak és a szakosztály vezetésének, hogy hét éve vendégül látja, hogy otthont biztosít a legifjabb atléták országos seregszemléjének. Szólt arról is, hogy az állami támogatásoknak köszönhetően soha nem látott plusz forrásokhoz juthat a sport és ezen belül az atlétika is.

Gyulai Miklós hangsúlyozta: a kölyök atlétikai program támogatottsága is fontos. A tervek szerint az iskolákban is kötelező tananyag lesz az atlétika. Ehhez pénzt, és mintegy ezer pedagógusnak továbbképzést biztosítanak. Emellett további jó híreket is közölt: a Nemzetközi Atlétikai Szövetség értékelte a MASZ utánpótlásért végzett munkáját, és tíz – valamennyi versenyszám megrendezéséhez szükséges – úgynevezett kölyök szettet ajándékozott a hazai szervezetnek. Ebből egy garnitúrát a Tatabánya SC-nek ajándékozott.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere arról szólt, hogy a kormány partnereként elkötelezte magát a sport, az egészségre nevelés és a mozgás népszerűsítése mellett. A városvezető szólt a Földi Imre Sportösztöndíj jelentőségéről, kiemelve, hogy a támogatottak között most is akad két fiatal atléta is.

Ezt követően a TSC elnöke – Sámuel Botond – társaságában a 90 éves szakosztály egykori klasszisait köszöntötték. Igencsak jól csengő neveket sorolt a műsorközlő. Először Kiss Antal olimpiai ezüstérmes gyaloglót tapsolhatta meg publikum. Aztán Kiss Lászlót, a melbourne-i olimpikon váltófutóját, majd a legendás tatabányai aranyváltót sorolták Kiss-Országh-Tóth B. – Csiszár, majd Schille József neve hangzott el és a középtávfutó bajnok Bánhidai Györgyé, és így tovább….

Ezek a kiváló sportemberek már elmúltak 70 évesek, és a kék-fehérek első aranykorának letéteményesei voltak.
Eközben a pályán már a megyebeli fiatalok szállították a jobbnál jobb eredményeket előfutamokban, finálékban egyaránt.

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!