Sport

2011.04.26. 13:04

Buzánszky és Grosics is a Nemzet Sportolója lett

Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, az Aranycsapat két legendás labdarúgója kedden vehette át az elismerést.

MTI

A Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök adta át az  elismeréseket, ezt megelőzően Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás  miniszter mondott beszédet.

- Hazánk messze földön híres sportolói közül is kiemelkedik ez a  tizenegy fős társaság, amely ma tizenháromra bővül - mondta  Réthelyi. - Polyák Imre elvesztése hatalmas űrt hagyott maga után, így új tagot kellett választanunk, ugyanakkor a két kiváló  futballista közül lehetetlen és értelmetlen lenne választani, így kivételesen és rendhagyó módon két új taggal bővül ez a társaság. Az Aranycsapat tagjai egy csapatot képviselnek, együtt érték el a sikereket. Grosics Gyula és Buzánszky Jenő nemzetünk legkülönlegesebb adottsággal rendelkező tagjai. Valójában nem mi adunk, hanem ők ajándékoztak meg minket azzal a teljesítménnyel, amelyre nemzetünk minden tagja büszke, meghatározták helyünket a  világban. Létrehoztak egy legendát, amely a magyar nemzeti identitás része lett, az Aranycsapat névsorát mindenki úgy fújja, mint az  egyszeregyet. Ez a cím csupán formális megnyilvánulása a nemzet  megbecsülésének, tiszteletének és büszkeségének.

Kiemelte azt is: a Nemzet Sportolója díjat azok kapják meg,  akik a jövő generációja számára a példakép szerepét töltik be, és  erőt adnak a mindennapokhoz. Ezek a példaképek tudatosítják az  emberekben a mozgás és a sport fontosságát.

Az eseményen a díjak átadása előtt a két futballista  pályafutásáról egy rövid filmben emlékeztek meg, amelyben  természetesen Szepesi György sportriporter legendás kommentálása mellett elevenítették fel a legszebb pillanatokat.

- Köszönöm mindenkinek, aki segített az eredményeink elérésében,  valamint a kormánynak, hogy megtisztelt bennünket ezzel a  kitüntetéssel - mondta Buzánszky Jenő. - Kívánom, hogy a jövő  nemzedéke vegye át a stafétát, mutassa meg a világnak, hol is van ez  a csonka Magyarország.

- Nagyon szerencsés embernek tartom magam, hogy tagja lehettem az  Aranycsapatnak, amely közel öt évig a világ legjobbja volt -  jelentette ki meghatottan Grosics Gyula. - Nagy kitüntetés, hogy  ketten egyszerre kerültünk a nemzet legjobb sportolói közé. Ilyen  magas kitüntetés egyszer adódik az életben, ennél többet nem lehet  elérni, megkoronázza az életpályánkat.

Az eseményen részt vett többek között Borkai Zsolt, a Magyar  Olimpiai Bizottság elnöke, Czene Attila sportért felelős  államtitkár, Szekeres Pál helyettes államtitkár, Csányi Sándor, az  Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, Vági Márton, az MLSZ főtitkára,  valamint Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A 85 éves Grosics 1947 és 1962 között 86 alkalommal védte a  magyar válogatott kapuját, míg a 86. születésnapját a jövő szerdán  ünneplő Buzánszky védőként 1950 és 1956 között 49-szer ölthette  magára a címeres mezt. Mindketten ott voltak 1953-ban az "Évszázad  mérkőzésén", amelyen az Aranycsapat 6-3-ra legyőzte Angliát a  Wembley Stadionban, valamint az 1954-es, németek ellen elveszített  világbajnoki döntőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!