Sport

2011.02.10. 10:09

Kilenc éves quad-fenomén

Párma Botond júniusban lesz kilenc éves és már cirka harminc érem, illetve kupa sorakozik otthonának polcain. A korosztályában már minden létező eredményt elért dorogi fiú most egy 250 köbcentis járgányról álmodik.

Wágner Zsanett

2007-et írtunk, amikor az ötéves Párma Botond születésnapi ajándékként megkapta első quadját és azonnal ki is próbálta a járművet, amelyet nemsokára egy komolyabbra cserélhetett. Az első motor, a Kazuma mérete: 160-150-18 volt, a tömeg, a köbcenti és a lóerő függvényében. Botond édesapja a kisfiút már kisbaba korában is vitte autóversenyről autóversenyre. Talán a géneken is múlt, hogy  Botondn szereti az efféle sportokat. Ezt legjobban elsőként kimondott szava támasztja alá: autó.

2009-ben az ifjú quados már két bajnoki helyezést tudhatott maga mögött. Indult az örkényi, és a kosdi bajnokságban, ahol mindkét versenyen második lett. A bajnoki fordulókon kívül több versenyen is indult, egyszer-egyszer az időjárás viszontagságait leküzdve, jeges utakon, sárban is kormányzott.
- Ha valaki versenyez, akkor azt ne csak szép időben tegye. Mindig, minden körülmények között szálljon ringbe. Mi szeretjük a kihívásokat - szólt közbe az apuka.

A sport mellett a tanulás is fontos

Botond a dorogi Zrínyi Ilona Általános Iskola második osztályának kitűnő tanulója. A négykerekűek világa mellett a számítástechnika és a zene is vonzza. Öt évesen már kórusban énekelt, két éve furulyázik. Ez utóbbi hangszerrel tavasszal méretteti meg az ország többi fiataljaival.

Szintén 2009-ben a lakitelki két napos versenyen - amely edzéssel indult, majd egész napos, reggel 9-től este 6-ig tartó viadal volt - Botond szintén dobogóra állt. A következő, 2010-es szezonban már egy új versenymotorral indult, amelyet édesapja épített, a Wexxtor cég szponzorálásával. Ez a négysebességes, erősebb és gyorsabb quad már kuplunggal működött, amit nem tartott sokáig megszoknia az ifjú tehetségnek. Egy csütörtöki napon ült először új gépének nyergébe, a vasárnapi versenyen pedig már szép eredménnyel szerepelt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Párma Botond a quadon elemében van
[/caption]

- Amint felszáll a motorra, tombol benne az adrenalin, és csodákat visz véghez - mondta Zsolt, aki kettős érzéseit is megfogalmazta: - Meg kell szokni, hogy látom nehezebben bevett, de könnyedebb köreit is. Inkább bíztatom, és bosszús vagyok, ha a verseny ritmusát nem az előre megbeszélt terv alapján diktálja. Amúgy komoly védőfelszerelésével biztonságban tudhatom a rajtkockánál. Ezt bizonytja az is, hogy eddig csak kisebb horzsolásokat szerzett a futamokon - vallja az apuka.
Botond tavaly, az örkényi bajnokságon ismét második helyezettként állhatott dobogóra.

A fiú mondhatni már mindent elért, amit korosztályában csak el lehet, így az idén saját reményei, de a család tervei szerint is egy 250 köbcentis járgánnyal parkolhat a garázsba, majd az országos bajnokság első helyén is. Botond elárulta, hogy mivel megyénkben nincs quadpálya, ezért gyakorolni csak olyan pályán tud, ahol motocross versenyeket is rendeznek, ám a csapat által rendszeresen látogatott piliscsévi lankák és lejtők amellett, hogy nincsenek mindig karbantartva, sokkal meredekebbnek is bizonyulnak, mint a quados terepek.

Párma Botond a quadon elemében van -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!