Sport

2011.02.02. 11:19

Az önállóság megőrzése a Dózsa-iskola célja

Két éve vonták össze a Dózsa-iskolát és a Mórát. Mind a mai napig jól működik a fúzió, az „áttanítás” rendszere a két intézmény mögött. Most mégis az „autonómiáját” félti a Dózsa György Általános Iskola Közoktatási Típusú Sportiskola.

Petrik József

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Salamonné Visy Gabriella testnevelő az első osztályosoknak tart órát a tatabányai Dózsa György Általános Iskolában (Fotó: Bogár Ildikó)
[/caption]Az idén ismét felmerült az önkormányzatnál, a kiadások csökkentése érdekében, oktatási intézmények átszervezése. Az eddigi összevonások némelyik „elemének” átalakítása. Az elképzelés vélt és valós veszélyeiről Henyecz Lászlóval, a Dózsa-iskola igazgatójával beszélgettünk.

– A tervek szerint a Dózsát és Móra Ferenc iskolát most ketté választanák és egy új oktatási intézménnyel, a Váci-iskolával vonnának minket össze – emelte ki az iskola igazgatója.

– Mi lehet ennek az intézkedésnek a pozitívuma?
– Előnyét nem látom, hiszen egy, már összevont intézményt kellene „szétvágni”, majd újra illeszteni.

– Akkor úgy kérdezzük, mi lehet egy ilyen döntés hátránya?
– Bevallom, a közoktatási típusú sportiskola további fejlődését, működését féltem. Az elmúlt bő tíz esztendő alatt iskolánk a sport területén maradandót alkotott. A Dózsa a város hírnevét is növelte. Meggyőződésem, hogy sportiskolára minden jelentősebb városnak szüksége van. Viszont ennek vezetése szakmai, sportszakmai szempontból speciális feladat. Amennyiben a Váci telephelyeként üzemelnénk tovább az elért imázs, a szakmaiság is veszélybe kerülhet.

– Milyen megoldást remél?
– A költségtakarékosság számomra elfogadható érv. Amennyiben az összevonás elkerülhetetlen, szerencsésebb lenne úgynevezett tagintézményként tovább oktatnunk. Így, mindkét iskola megőrizhetni az önállóságát. A Dózsa, mint sportiskola évente, sportoló gyerekenként harmincezer forint normatív támogatásban részesül – a Nemzeti Sport Intézettől – az emeltszintű testnevelési osztályba járó tanulói után. Az ilyen típusú sportiskolai cím és támogatás elnyerése pályázat útján lehetséges. Hadd emeljem ki, ehhez az önkormányzat hathatós segítsége elengedhetetlen, hiszen szeptembertől Tatabánya városa már heti 36 órában támogatja a sportiskolai képzést.

– Mennyi diákot érint ez a támogatás?
– Csaknem kétszáz olyan tanulónk van, akikre ezt a támogatást fordíthatjuk. Ez a forrás csak a tagozatos képzésre, illetve versenyeztetésre használható fel. Igazából mégsem a pénzt, hanem a szakmát, az utánpótlás-nevelés kialakított, bejáratott rendszerét féltjük. Megyénkben rajtunk kívül ilyen jellegű sportiskola csak Tatán található, a Kőkúti. A fél emberöltő alatt egy sajátságos testnevelési, tehetségképzési- és gondozási kultúra honosodott meg nálunk.

– Ez mit jelent?
– Szerződésünk van a Tatabánya SC-vel. A női kézilabdában, súlyemelésben, atlétikában és birkózásban épül ránk az egyesület utánpótlása. Ugyanilyen megállapodásunk van az országos sportági szakszövetségekkel is. Jó példa erre, hogy a TSC atlétikai utánpótlásának nyolcvan százalékát mi adjuk, és nem véletlen, hogy a TSC ebben a sportágban, a serdülő korosztályban a negyedik volt az országos összesített pontversenyben, rangsorban.

2009-től a Dózsa-iskola regisztrált tehetségpont. Azóta, ahogy Rektor Orsolya pedagógustól megtudtuk, az óvodákban is oktatnak. Módszeres a tehetség-kiválasztás és gondozás, a matematikától a testnevelésig. Tehetség programjával az országos rangsorban ötödik lett az oktatási intézmény.

A megye tehetségsegítő tanácsa

Iskola kollektívája, szakmai programja – pályázati úton – elnyerte a Komárom-Esztergom megye Tehetségsegítő Tanácsa címet. Ez azt jelenti, hogy a Dózsa fogja össze a jövőben a megyében működő tehetségpontok munkáját. A pályázatunk sikeréhez hozzájárult, hogy együttműködési megállapodást kötöttek és együtt valósítják meg szakmai programjukat az alábbi intézményekkel: Kőkúti Általános Iskola, Közoktatási Típusú Sportiskola, Tata; Arany János Óvoda, Tatabánya; Turul Óvoda, Tatabánya; Micimackó Óvoda Tatabánya; Dózsakerti Óvoda; Gyöngyhalászat Tehetségpont Tatabánya; a megyei szabadidősport szövetség; Petőfi Tömegsport Egyesület és az alakulófélben lévő Komáromi Tehetségpont.

Petrik József A megye tehetségsegítő tanácsa Iskola kollektívája, szakmai programja – pályázati úton – elnyerte a Komárom-Esztergom megye Tehetségsegítő Tanácsa címet. Ez azt jelenti, hogy a Dózsa fogja össze a jövőben a megyében működő tehetségpontok munkáját. A pályázatunk sikeréhez hozzájárult, hogy együttműködési megállapodást kötöttek és együtt valósítják meg szakmai programjukat az alábbi intézményekkel: Kőkúti Általános Iskola, Közoktatási Típusú Sportiskola, Tata; Arany János Óvoda, Tatabánya; Turul Óvoda, Tatabánya; Micimackó Óvoda Tatabánya; Dózsakerti Óvoda; Gyöngyhalászat Tehetségpont Tatabánya; a megyei szabadidősport szövetség; Petőfi Tömegsport Egyesület és az alakulófélben lévő Komáromi Tehetségpont.

Salamonné Visy Gabriella testnevelő az első osztályosoknak tart órát a tatabányai Dózsa György Általános Iskolában (Fotó: Bogár Ildikó) -->

Címkék#Tatabánya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!