Sport

2010.02.11. 06:58

Vigyázz, kész, rajt! Pénteken kezdődik a téli olimpia

Magyar idő szerint szombat hajnalban rendezik a kanadai Vancouverben a huszonegyedik téli olimpia megnyitóünnepségét, a versenyek azonban már pénteken elkezdődnek a férfi síugrás selejtezőjével.

MTI/H. K.

A téli játékok szervezőit dicsérve Jacques Rogge elnök helyi megnyitotta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) 122. ülését Vancouverben. A belga sportdiplomata azt mondta: a házigazdák munkája példaként szolgálhat a jövőbeni ötkarikás események szervezőinek.

– Az előkészületek során mindent a sportolók, a környezet és a tartósság figyelembevételével tettek – fogalmazott Rogge. John Furlongot, a VANOC vezetőjét felállva tapsolták az ülés  résztvevői, ő pedig könnyektől elcsukló hangon azt mondta: – Imádkozom, hogy Kanada számára aranyosak legyenek a játékok.
Az ötkarikás esemény február 28-ig tart, tizenhat magyar sportoló áll rajthoz, és tizenöt sportág nyolcvanhat versenyszámában avatnak győztest.

A magyar versenyzők közül a legjobb eredményeket – akárcsak négy évvel ezelőtt – a rövidpályás gyorskorcsolyázók szállíthatják. A nőknél az ötfős váltó mellett egyéniben hárman állhatnak rajthoz, a megszerzett kvóták alapján 1500 méteren mindhárom (Huszár Erika,  Heidum Bernadett, Darázs Rózsa), míg 1000 méteren kettő, 500-on pedig egy korcsolyázó. A férfiaknál 500-on és 1500-on mindkét magyar (Knoch Viktor, Darázs Péter), 1000 méteren pedig csak egyikőjük indulhat. Torinóban Huszár Erika a negyedik helyen ért célba 1500  méteren, Knoch Viktor pedig ötödik lett ugyanezen a távon.

A rövidpályás szakág versenyzői mellett a magyar műkorcsolyázók is odaérhetnek a legjobbak közé. A negyedik olimpiáján résztvevő Sebestyén Júlia, valamint a Hoffmann Nóra, Zavozin Maxim jégtáncpáros jó szereplés esetén az első tíz között végezhet. Az alpesi sízők, a sífutók, valamint a sílövő Tagscherer Imre a középmezőny végén érhetnek célba.

Már minden magyar sportoló megérkezett és folyamatosan tréningezik a téli olimpia helyszínén. A múlt héten még lázzal küszködő sífutó Tagscherer Zoltán is teljesen felépült betegségéből, így testvérével, a sílövő Imrével, valamint a szintén sífutó Viczián Verával együtt  már tréningezhetett.

– Kisebb csúszással megérkeztek az alpesiek lécei a szükséges technikai felszerelésekkel együtt, így Berecz Anna és Bene Márton már az általunk kijelölt pályán tudott gyakorolni –  mondta Kovács Barna, alpesi szövetségi kapitány.
Darázs István, a rövidpályás gyorskorcsolyázók csapatvezetője arról számolt be, hogy a sportolók közül mindenki egészséges.

Eddig minden negatív
Nem bukkantak doppingolás nyomaira a szakemberek a vancouveri téli olimpia holnapi nyitánya előtt levett első 200 mintában. Erről Christiane Ayotte, a havas-jeges játékok doppinglaboratóriumának vezetője számolt be. Az igazgatónő elmondta, hogy vér- és vizeletvizsgálatnak vetették alá a kontrollra kijelölt sportolókat, akiknek mindegyike tisztának bizonyult a "debütáláson".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!