Sport

2008.11.25. 07:03

Versenyeztek a fogyatékkal élők

A Fogyatékkal Élők Városi Sportnapját rendezték meg a hét végén Tatabányán. A megyében több ezer, megközelítőleg talán tízezer főre is tehető azon embertársaink létszáma, akik valamilyen szinten sérültek.

Kiss T. József

[caption id="" align="alignleft" width="134"] Zámbó Diána paraolimpiai bajnok úszó sokat mesélt pekingi élményeiről (Fotó: K. T. J.)
[/caption]A Fogyatékkal Élők Komárom-Esztergom Megyei Szövetségének(FÉKEMSZ) égisze alatt immár másodízben szerveztek számukra sportversenyeket, amelynek idén az Éltes Mátyás Általános és Speciális Szakiskola  adott helyet. A  megyei egyesületek tagjai mellett Budapestről, sőtVácról is érkeztek versenyzők és persze a tatabányai Humanitás SE sportolói is itt voltak, akik a szervezésből is kivették részüket, Gráczer Józsefnek, a klub elnökének  vezetésévelTöbbek között  ülőröplabdában,labdarúgásban, sakkban és bocciában mérték össze tudásukat.

A versenyek  kezdete elött  Zámbó Diána tatabányai paraolimpiai bajnok úszó legutóbbi, pekingi élményeiről tartott beszámolót. Nem tévedés, olimpiát is nyert,még 1996-ban Atlantában a 4X50 méteres váltóban szerzett aranyérmet. Az eddig öt olimpián résztvevő Diána számára talán ez a legutóbbi ötkarikás játék volt a legemlékezetesebb,igaz  nem nyert érmet (6. helyet szerzett 50 méter háton), de a hangulat kitűnő volt a csapat háza táján - mint mondta. Az első turnusban utazott ki Pekingbe,kevés ideje volt akklimatizálódni és fáradt is volt az úttól. A  sok időzóna miatt nehéz volt az átállás.

A kínai emberek segítőkészek, kedvesek voltak,az ételekkel sem volt semmi gond, sokféle közül válogathattak. A felkészülés során anyagilag is sokat segített a tatabányai önkormányzat. Most egy kis pihenőt tart, úszást azért oktat gyerekeknek, sőt némelyik közülük már versenyre is jár.Sajnos a "buborék" bezárása miatt nehéz körülmények között végzik edzéseiket.

Jövőre még a világ és Európa-bajnokságon szeretne elindulni,aztán majd meglátja,London még messze van...

Persze nem felejthetjük el a tatabányai versenyt sem: ülőröplabdában a Humanitás SE előbb nagy csatában legyőzte a fővárosi Halasi Olivér SC-t, aztán a váci Mozdulj SE-től kapott ki a döntő szettben. A labdarúgást az Éltes Mátyás DSE nyerte. A vakok és gyengénlátók sakkversenyét Tóth Sándor (Kecskéd) nyerte meg Csanády László (Tata) és Frecska József (Tatabánya) elött.

Bocciaban két kategóriában hirdettek eredményt.A BC versenyt Pulpiter Norbert (Tata) nyerte, míg a hazai kategóriában Kiss András (Tatabánya) végzett az élen. A díjakat, a helyezetteknek az érmeket Schmidt Csaba  Tatabánya alpolgármestere és Gráczer József  adták át. Szabó Ferenc a FÉKEMSZ elöke elmondta: pályázaton nyertek pénzt a verseny megrendezésére a Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetségétől.. Szeretnék kibővíteniű ezt a sportnapot, hogy még több sorstársat, sportágat bevonhassanak. Külföldön láthatunk már jó példákat erre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!