SÉTA

2013.03.08. 09:29

Szürkén is árnyalt a kép

Az, hogy valami bestseller lesz, minden bizonnyal nem véletlen. Nyilván a több millió ember nem azért vesz meg egy könyvet, hogy az évtized legbotrányosabb olvasmányát a polcán legyen porfogónak.

Kővári Viktória, az Eötvös gimnázium diákja

Ha szóba jött az Ötven árnyalat-trilógia, kétféle fogadtatással találkozom: vagy nagyon dicsérik, vagy lehordják, de utóbbi esetben a föld alá 5 kilométerrel "elásva". Nem akartam elolvasni. Miért érdekelne az a könyv, amit a környezetemben lévők többsége utál? És akkor jött a karácsony, és jött a Jézuska, és vele együtt jött az első rész. A szürke ötven árnyalata. Másnap olvasni kezdtem.

Aztán két nap múlva a fotelban ülve néztem a falat, és bosszankodtam, hogy miért nincs a kezemben a többi rész. Teljesen magával ragadott. Pedig valljuk be, az első rész cselekménye tényleg csekély.

A nyomdafestéket és a spoilerezést figyelembe véve, nem írom le miről szól a könyv 80 százaléka. Mégis sikerült mágnesként a kezembe ragadnia. És sikerült felkelteni az érdeklődésemet a második rész iránt.
Megvettem a másik két könyvet.

E sorok írása előtt körülbelül 20 perccel ezelőtt fejeztem be a trilógiát. Nehezen találom a szavakat. Ha az első rész tetszett, a másodikat és a harmadikat egyenesen csodálom. Ezeknek már tényleg van cselekményük, sőt E. L. James olyan eseményekkel rukkolt elő, amikre még én sem számítottam. Ha a mai „híres” könyveket és filmeket nézzük, teljesen kiszámítható minden mozzanat, de most mégis sikerült meglepni.

Christian, Anastasia és a többiek rengeteg kellemes perccel ajándékoztak meg. Izgultam, nevettem, sírtam… szerettem. Csodálatos, magával ragadó és nem utolsó sorban eddig új témája és története a szórakozásnak.
Ezenfelül elképesztő műveltségről árulkodik a rengeteg zenecím (és nem Lady Gagáról,  PSY-ról, vagy a többi csodáról van szó), a festők, a sportolók, az írók és műveik ismerete. Érdemes utánanézni mindenkinek, akit megemlített az írónő, mert még több kedvenccel bővülhet a listánk!

A nagyszájú önjelölt kritikus (akiknek döntő többsége kezébe sem vette a könyvet) szerint ez 1800 oldal pornó, de közel sem járnak a valósághoz. A sztori ugyanis nem más, mint két fiatal szerelme, az egyikük nagyarányú lelki fejlődése, pici akcióval, és sok humorral fűszerezve. Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki nem elfogult a szuperhősös, szörnyes fantasztikumok, vagy a krimik iránt. Ha tényleg nyitottak vagyunk, az Ötven árnyalat függővé tesz, és nem engedi, hogy egykönnyen elfelejtsük. Köszönöm E. L. James!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!