SÉTA

2012.11.22. 09:26

Zseniális férfiak és nők, avagy a genetika csodája

A tatai Eötvös Szivárvány legutóbbi vendége Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus volt.

Vatai Katalin, az Eötvös József Gimnázium tanulója

A professzor szerint a legnagyobb érték, amit egy ember kaphat az élettől, az a tehetsége. Azonban nem minden tehetséges emberből lesz tálentum. Adott egy tehetséges gyerek. Ha kihasználja adottságait tálentummá válik és ha valaki a tálentumok között is kiemelkedő, az a géniusz.

A genetika nem életbiztosítás a sikerre. A tálentumok és a géniuszok titka nem feltétlenül a génjeikben rejlik. Megdöbbentő tény, hogy több mint 90 százalékuk elvész azoknak az embereknek, akikből esetleg zseni válhatott volna, kitartásuk, szorgalmuk, motivációjuk, és nem utolsó sorban a külső körülmények megfelelőek lettek volna. Ugyanis család, iskola, kortárs csoport és társadalom is nagy mértékben alakítja az ember sorsát.
A teljesítményünk igen csak függ az adottságainktól (ami lássuk be, szerencse dolga is), de legalább olyan fontos, ha nem fontosabb szerepet játszik az oktatás is a sikerhez vezető úton.

Talán a legizgalmasabb  kérdés a genetikával kapcsolatban: az erősebb nem agyban is erősebb-e. Nem az. A férfiak semmivel sem okosabbak, mint a nők, csak jobb „körülményeik” vannak, de inkább csak voltak. Ahogy azt a professzor mondja, „a  XXI. század a nők százada lesz”. Régen a nők átlagosan 11 gyereket szültek. Emellett nemigen volt idejük vagy energiájuk géniusszá képezni magukat. Ráadásul ahhoz, hogy valaki egy merőben új szemléletet, felfedezést elfogadtasson a világgal, igen nagy „agresszió” szükséges, amely túlnyomó részt a férfiakban volt meg.
Bizonyos területeken mégis vannak különbségek a két nem között. A verbális területeken a szebbik nem, míg a térbeli, tájékozódási területeken az erősebbik nem jeleskedik inkább. Vadászat vagy küzdelem közben élet-halál kérdés volt, hogy a férfiak fel tudják mérni a veszélyt, ezért jobb a térlátásuk. A tudósok szerint valószínűsíthető, hogy a zeneszerzésben is ezért egyeduralkodóak: fejben összeszerkeszteni egy zeneművet hatalmas térlátást igényel. A nőknek a gyereknevelésben volt nagy szükségük verbális képességeikre. Azoknak a babáknak sokkal több neurológiai kapcsolat jön létre az agyukban, akiket sokat becézgetnek, beszélnek hozzájuk. A fordító versenyeken a nők épp oly egyeduralkodók, mint a férfiak a zeneszerzésben.

Kutatások kimutatták, hogy a férfiak között mégis több géniusz születik, még akkor is, ha csak az esélyt vizsgáljuk az ilyen szintű adottságokra. Ugyanakkor az is tény, hogy a fiúk között a sérültek száma is nagyobb. Az érdekessége ezen adatoknak, hogy ugyanaz okozza a fiúk előnyét, ami a hátrányát is.                        

Ha az anyának a két (XX) kromoszómája közül az egyik hibás és azt adja tovább, a fiúknál biztos, hogy ki fog ütközni az örökletes probléma, hiszen az apa Y (XY) kromoszómája nem képes elnyomni a hibát. Ez ugyanígy igaz akkor is, ha az anya kromoszómája kivételes képességet hordoz, és akkor fiúban biztos kiütközik az örökölt tehetség. A lányoknál az apa X kromoszómája lehet, hogy elnyomja a hibás vagy épp a „géniuszi” géneket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!