SÉTA

2009.11.02. 11:01

A H1N1, a H5N1 és a pomogácsok

Végre elindulhatok haza. Orvosi kivizsgálásról. Pár hete ugyanekkora volt a pánik, mint most.

Török Bence (Eötvös)

Az emberek ugyanígy cirkáltak kétségbeesetten; a jelzőlámpák az utakon mind sárgán villogtak, dudáló autók sorakoztak végeláthatatlan sorokban. Káosz volt a városban, mint ma. A rém bárhol, bármikor, bárkinél megjelenhetett, és halálos sebet ejthetett. A kíméletlen szörnyeteg pusztított, a pánik mindenkin eluralkodott, mindenki menekülni akart.

Most a gyilkos új nevet talált, hallatán retteg a város. Aki elég bátor kimondani, az is csak suttogva teszi.
Én közben a zavarodott tömegen keresztül próbálok utat törni magamnak a káoszon át az otthonomig. Egy-egy szót akaratlanul is elkapok: „rettenetes...borzasztó...nincs védelem” De igen! Van védőoltás!
Közben kezembe füzetlapméretű papírt nyomnak. Ez áll rajta: „ A katasztrófa bekövetkezett. Mindenki maradjon otthon, a katonák már megkezdték a város kiürítését. Kérjük közreműködésüket a munka könnyítése érdekében!”

Mosolygok, s egy laza mozdulattal a következő szemetesbe dobom. Mert a rém, amitől mindenki fél, a halál megtestesítője maga, a tömeggyilkos, az bizony ma a H1N1. Néhány hete még a H5N1 volt. Azt elfelejti mindenki, hogy a mezei influenza is létezik még, és az is lehet halálos. Nem baj, attól már pánikoltunk. Én viszont nem félek. Tudom mit kell tennem, hogy ne betegedjek meg. H1N1-el, H5N1-el, megfázással, náthával, vagy bármelyikkel.

Gondolataimat eszeveszett kiáltozás szakítja félbe. Rengeteg ember a járdán az utakon, rohannak felém. Fejvesztve menekülnek, s csak akkor értem meg kiáltozásukat, amikor közelebb érnek: „Meneküljünk! Jönnek a pomogácsok!”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!