SÉTA

2007.10.25. 10:28

Hudek atya tervei

A komáromi Szent András-templom a város egyik legkiemelkedőbb épülete. A templom számos katasztrófát túlélt, ezek után többször fel kellett újítani. Jelenlegi barokk stílusú formáját 1768-1771 között kapta.

Benkóczy Bernadett Selye-gimnázium

Szeptemberben megkezdődtek a munkálatok a templom körül. A felújítást már több éve tervezi a plábánia. Először két éve került sor a templom állapotának felmérésére, majd Hudek Rudolf atya támogatást kért a Kulturális Minisztériumtól, amelyhez a plébániának 5 százalékkal hozzá kellett járulnia. Összesen 400 ezer koronát kaptak. Ez az összeg igencsak csekély ahhoz, hogy az egész templom külső részét rendbe lehessen hozni. Így most csupán az egyik tornyon lévő szobrokat és díszítő elemeket tudják renoválni. Két művész, Mézes Árpád és Csütörtöki András dolgozik a szobrok javításán. A munkálatoknak tél elejére be kellene fejeződnie.

 Hogy a templom többi részének felújítására mikor kerül sor, egyelőre kérdéses. Észak-Komárom plébénosa mindent megtesz, hogy a templom újra visszanyerje régi formáját. Hudek atya tervei között szerepel , hogy a ''80-as évek felújításakor lefestett freskók ismét láthatóak legyenek. Ezeknek a terveknek a megvalósításához sok munka és legfőképp pénz kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!