Senica Krisztina

2019.11.28. 07:08

Így élünk mi, mai fiatalok

Kisebb kutatómunkába kezdtem: feltettem néhány korombelinek és a hit­oktatómnak egy kérdést, hogy mondják el, mi az a három dolog, amivel jellemezni tudják a mai tinédzsereket. A válaszok eléggé megdöbbentőek voltak, a saját korosztályom három-három szóval leírt minket, fiatalokat.

Tatai Református Gimnázium

Kisebb kutatómunkába kezdtem: feltettem néhány korombelinek és a hit­oktatómnak egy kérdést, hogy mondják el, mi az a három dolog, amivel jellemezni tudják a mai tinédzsereket. A válaszok eléggé megdöbbentőek voltak, a saját korosztályom három-három szóval leírt minket, fiatalokat.

Forrás: Shutterstock

Egy-két kivételtől eltekintve csupa negatív jelzőt kaptam a megkérdezett kor- és sorstársaimtól: kávéfüggő, stressz–időzített bombák vagyunk, akik elhamarkodottan és felelőtlenül hoznak döntéseket, idővel megbánják őket, és persze csalódás lesz a vége. Ezt követi az önsajnálattal járó „kamudepi”-effektus, amivel együtt járnak a káros szenvedélyek kiút gyanánt, plusz már a péntek esti bulin a jövő hetin gondolkodás. A legmeghökkentőbb, hogy ezeket nem egy felháborodott idős ember mondta, aki vérig van sértve, ha nem adják át nekik a helyet a buszon egy szempillantás alatt a „mihaszna céltalan álmodozók, akik az internetes világban élnek és teljesen legalja részei ennek az elromlott társadalomnak”, hanem 15–18 éves tinédzserek.

Ezután összehasonlítás gyanánt megkérdeztem iskolám hitoktatóját, Szabó Elődné Melindát, mi az első három szó, ami eszébe jut a mai ifjúságról. Sebezhető, érzékeny, értékes – jött a tanárnőtől a válasz, majd egy kicsit jobban belemélyedtünk a témába. Mind a ketten egyetértettünk azzal a kijelentéssel, hogy a mai fiatalok nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen ott vannak a családi problémák, a túlságosan nyitott világ, a sok új információ, amivel nap mint nap szembetalálkozunk, a választások és döntéshelyzetek okozta stressz. Megjelenhet az alkoholfogyasztás, a bulizás és a szenvedélybetegségek, majd a tanárnő hozzátette, hogy ezt gyakran egyfajta menekülésként fogjuk fel.

– Sokat beszélgetek veletek, és mindenre mindig van valami ok, akár családi, akár baráti, szerelmi. Igaz, sokszor nehezen ismeritek be, még saját magatoknak is. Néha a probléma egyszerűen megoldható akár egy sport elkezdésével, vagy egy jó társasággal – vélekedett a tanárnő, aki minden odaadásával próbál segíteni, megkönnyíteni a helyzeteinket.

Összességében megegyeztünk, hogy a sok nehézség ellenére is nagyon jó fiatalnak lenni, túlnyomó többségünk együttműködő, segítőkész és hatalmas szívvel rendelkező tini, még akkor is, ha a korosztályom válaszai alapján még nekem sem ez jött át legelőször. Lehet, hogy sok kávét iszunk, néha tiszteletlenek, stresszesek, hálátlanok, felelőtlenek és meggondolatlanok vagyunk, viszont az idősebb korosztálynak nem szabad elfelednie: voltatok olyanok, mint mi.

Megértéssel

– Nem ítélem el, hanem megértem őket, talán még soha sem volt ilyen nehéz fiatalnak lenni – tette hozzá Szabó Elődné a mai fiatalok problémái, gondjai kapcsán. Ezzel a kijelentéssel is teljes mértékben egyet tudtam érteni, hiszen a régmúlttal ellentétben a mai világ a közösségi média köré épül, ami csak egy újabb megfelelési kényszert ad, nem elég már csak önmagunknak, a barátainknak, családunknak és az iskolánknak megfelelni, a virtuális világnak is meg kell. A világ változik, de fontos és hatalmas előrelépés, ha problémaként felismerjük a rossz dolgokat magunk körül, hogy honnan fakad, miért és mit pótol akár egy káros szenvedély.

 

Címkék#séta-refi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!