Senica Krisztina

2019.11.14. 08:36

Hollywood lassan ideköltözik

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a magyar filmipar jelentősége a nemzetközi porondon, hiszen Magyarország mágnesként vonzza a külföldi produkciókat a kulturális–, és történelmi háttérével, földrajzi elhelyezkedésével, producer barátosságával, kedvező pénzügyi támogatottságaival, rugalmasságával és nem utolsó sorban a sokoldalúságával.

Tatai Református Gimnázium

Az utóbbi években jelentősen megnőtt a magyar filmipar jelentősége a nemzetközi porondon, hiszen Magyarország mágnesként vonzza a külföldi produkciókat.

Forrás: imdb

„Budapest, a főváros, amely Párizst, Berlint, Moszkvát, Amszterdamot, Bécset, Londont vagy Buenos Airest is helyettesíti, az európai kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne” – idézem Havas Ágnest, a Magyar Nemzeti Filmalap egykori vezérigazgatóját.

Teljes mértékben egyet kell értenünk vele, Magyarország az elmúlt években erősen bebiztosította hírnevét a nagy hollywoodi produkciók helyszíneként, ebben óriási szerepet játszott az is, hogy az ország a helyi alkotókat, a művészfilmeket és a koprodukciókat is támogatja. Sőt a produkciók támogatását nemrégiben 10 százalékkal megnövelték.

Emiatt is volt lehetséges, hogy olyan filmek kerülhettek a mozivászonra magyar forgatási helyszínnel a háta mögött, mint például a Mission: Impossible – Fantom protokoll (2011), a Mentőexpedíció (2015), és a Vörös veréb (2017), de a lista még hosszú, és folyamatosan bővül.

Viszont nemcsak a fővárosunk említésre méltó, főleg egy tatai diák révén. A közelmúltban itt Tatán és környékén került megrendezésre egy–egy jelenet a december 20.-án debütáló The Witcher c. Netflix sorozatból. Most már nem csak a karácsony miatt várhatjuk az ünnepeket, hanem azért is, mert a Netflix igencsak odavág az év végének.

A dátum mellé új előzetes is járt, ami talán az eddigi legizgalmasabb, legalábbis a tatai lakosságnak biztosan. Az előzetesből könnyű felismeri Tata városának nevezetes várat, főleg úgy, ha mindennap mellette megy el az ember. Jó érzés látni, hogy egy kisváros gyönyörét nemzetközi szinten is elismerik, akárcsak Budapestet.

Címkék#séta-refi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!