Pap Kitti

2019.11.28. 07:51

Az Árpád legjobb futója kis lépésekben gondolkodik

Valkó Júlia, a Tatabányai Árpád Gimnázium tizedikes tanulója évek óta versenyszerűen fut, és számos jó helyezést tudhat magáénak.

Tatabányai Árpád Gimnázium

Forrás: Berényi Ibolya

– Induljunk el a kezdetektől! Mikor kezdted el a futást, és mikor kezdted el versenyszerűen űzni?

– Az edzéseket mintegy öt éve kezdtem el, és az első versenyemen egy évvel később vettem részt a Tatabányai Mikulásfutáson.

– Mi vett rá arra, hogy elkezdd a futást, mint sportot?

– A testnevelés órákon és az iskolai versenyeken is egész jó voltam a futásban, és mondták nekem, hogy ez egy jó lehetőség. Úgyhogy elkezdtem.

Valkó Júlia a Magyar Serdülő Csapatbajnokságon (Fotó: Berényi Ibolya)

– Milyen eredményeid voltak az utóbbi időben?

– Tavasszal részt vettem a diákolimpián. A mezein 2500 méteren lettem tizenkettedik, a pályaversenyen, 1500 méteren pedig nyolcadik. Nyáron a Magyar Serdülő Atlétika Bajnokságon 1500 méteren hatodik, utána a 3000 sikerült megszereznem a bronzérmet, ami az első országos érmem volt. Később visszahívtak a döntőre a tizenkettő legjobbal, ahol 1500 és 3000 méteren is második helyet szereztem meg. Szeptemberben a Magyar Serdülő Csapatbajnokságon 2000 méteren a harmadik lettem. Ez volt a legkomolyabb versenye az évnek, mindenki ott volt, aki számít. Ezzel kijutottam a magyar válogatott tagjaként az Öt Nemzet Válogatott Viadalára. Ez volt az első nemzetközi versenyem. Ott ötödik helyen végeztem 2000 méteren, és ekkor az sikerült az egyéni csúcsomat is megdöntöttem: 6 perc 48 másodperc alatt értem célba. Az idei szezont a Nemesvámosi Mezei futóversennyel kezdtem az ifjúsági korosztályban, eddig még serdülőben versenyeztem. Elég jól indítottam a szezont, ugyanis az ötödik helyen végeztem az új korosztályban 4000 méteren.

– Miért szereted a futást? Mit érzel futás közben?

– Amióta vannak eredményeim, azóta nagyon szívesen futok. Egyrészt jól esik, másrészt meg amikor sikerül megdönteni egy rekordot vagy amikor nagyon jó időt futok, akkor az nagyon jó érzés. Edzések után is nagyon jó hangulatom van, meg nem is tudom, jól szokott esni az egész edzés.

– És mi a célod?

– Ez egy nagyon nehéz kérdés… Igazából konkrét célom nincs, én úgy vagyok vele, hogy majd ahogy alakul. Ki tudja, mennyi tartalék lesz bennem később. Most még csak kis lépésekben gondolkodom. Egyelőre arra figyelek, hogy a versenyeken minél jobb eredményeket érjek el. Ezenkívül a tavaszi versenyekre készülök most, úgyhogy majd azokon kéne minél jobb helyezéseket elérnem, akár érmes helyeket is az országos versenyeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!