Tari Emese

2019.11.14. 07:31

A Leiner Laura-siker titka

Leiner Laura pályafutását 18 évesen kezdte, ám az igazi áttörést a 2010-ben megjelent Szent Johanna Gimi hozta meg számára. Több ezer eladott példány, a dedikálásokkor utcákon át kígyózó sorok hirdetik vitathatatlan sikerét.

Tatai Református Gimnázium

Forrás: Shutterstock

Leiner Laura népszerűsége első számú kulcsának a szerethető, ámde felületesen kidolgozott karaktereket látom. Az ember könnyebben azonosul olyan szereplővel, akinek csak a legalapvetőbb tulajdonságai vannak meghatározva. Hasonló a helyzet a minden könyvből kihagyhatatlan ,,álompasival’’, aki olyan tökéletes, hogy már szinte semmilyen, ezért mindenki a saját ideálját látja meg benne.

Kulcselem a hétköznapi, minden kamaszt foglalkoztató téma: ,,a kiszemeltem levegőnek néz, a barátaimban csalódtam, a szüleim sem értenek meg, mások problémáival miért foglalkoznék?...’’ Persze senkinek nem kell mindig kemény témákkal terhelni magát, de néha nem árt, ha a szórakoztatás mellett más célját is észrevesszük a irodalomnak.

Az előbb említett negatívumok ellenére nem szeretném alábecsülni Leiner Laura munkásságát, hiszen írásaival közösséget és valódi korszakot teremtett. Talán magyar faktosként, a nagykorúsághoz közeledve joggal várhatják el tőlem, hogy kicsit magasabb szintű műveket olvassak, mégis, néha jólesik visszatérni ebbe a túlidealizált, mindig happyendes világba.

Címkék#séta-refi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!