Bús Péter

2019.11.07. 06:20

A hatosztályos gimnázium év előnyei, hátrányai

Magyarországon az utóbbi időben egyre több gimnázium vezette be a hat évfolyamos képzést, és egyre több diák szeretne benne részt venni.

Tatai Református Gimnázium

Forrás: Shutterstock

Vajon jobb-e, mint a hagyományos, négy évfolyamos? Sok szempontból igen. Mivel a jelentkezést a hatodik osztályban kell beadni, ha felveszik a diákot, meg lehet spórolni a ballagás körüli stresszt, hogy hol tanuljon tovább a gyerek. Ugyanakkor természetesen egy nehéz felvételi is szükséges ahhoz, bekerüljön a jelentkező. És minél több a jelentkező, annál erősebb a mezőny, és annál jobbnak kell lenni a bekerüléshez.

Ugyanakkor, ha valaki egy év után úgy dönt, hogy mégse tetszik neki, akkor másik iskolában évet kell ismételnie, hacsak nem hat évfolyamosban folytatja a tanulást, mert a tanmenet is más az ilyen képzésben résztvevőknek, tehát érdemes jól átgondolni a döntést. A tanítás szempontjából az az előnye, hogy hat év van ugyanarra a tananyagra, amit másoknak négy év alatt tanítanak meg, ebből kiindulva sokkal részletesebb információkat kapnak majd. Ez leginkább a továbbtanulás szempontjából jöhet jól, mert biztosabb alappal rendelkezik majd a gyerek. Mivel ugyanazt az érettségit írják meg, mint a többiek, kicsivel könnyebb dolguk van.

Ahhoz, hogy jól érezze magát a diák, szükség van egy jó közösségre is. Hat év alatt szoros, összetartó közösség fog kialakulni. Viszont a tanulással járó stressz sokszor itt is ugyanúgy jelen van, de nem nagyobb mértékben, mint a hagyományos képzésben. Magyarországon jelenleg 114 fajta ilyen képzés található, érdemes elgondolkozni a jelentkezésen. Egy ilyen képzés azoknak hasznos, akik jó közösséget akarnak, lelkiismeretesen tudnak készülni óráról órára, és jó alapokkal akarnak továbbtanulni.

Címkék#séta-refi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!