Tatabánya

2022.02.26. 19:00

Sebekről, vérről, a rózsákról

Uff – hangzott a mikrofonpróba, majd Jász Attila, József Attila-díjas költő, szerkesztő mutatta be a legújabb Új Forrást.

S. G.

A lapot Ölveczky Gábor munkái díszítik, s indián költők versei mellett Csendes Toll írása is olvasható benne a Pannon indiánok olvasóélményeinek tükrében.  Danyi Zoltán íróval, költővel beszélgetett ezt követően A rózsákról című regénye kapcsán. A Kivezetés a szövegből című esszékötetét Hamvas Béla regényeiről írta, később Hamvas levelezését és naplóit is gondozta. Prózai munkáiért 2009-ben az Irodalmi Jelen díjjal, 2016-ban Mészöly Miklós-díjjal jutalmazták. A dög­eltakarító című regénye németül is megjelent Terézia Mora fordításában. 

A beszélgetés során a civilben rózsatermesztő író teljesen új megvilágításba helyezte a tövissel bíró virágokat. A virágkertészetet mindenki nyugodt tevékenységnek gondolja, de valójában nem az. 
– A rózsa előbb vagy utóbb mindenkit felsebez, aki hozzányúl, a rózsákkal dolgozni pedig nem más, mint véres küszködés – mondta. Hozzátette, belső kényszer vezetett a mű megszületéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!