Gazdaság

2022.02.26. 15:00

Kevesebb céghalmozó

Valamelyest visszaszorulóban a céghalmozási gyakorlat Magyarországon, de még mindig 12 ezer embernek van több, mint öt vállalkozása.

M. K.

Számtalan valódi gazdasági oka lehet annak, ha egy vállalkozó úgy dönt, hogy több cég szükséges üzleti folyamatainak kiszolgálásához. Az összkép ugyanakkor azt sugallja, hogy többen hajlamosak túlzásba esni, ha társas vállalkozásaik számának növeléséről van szó. Különösen igaz volt ez a 2020-at megelőző években, de mára egy nagyon lassú konszolidáció látszik kirajzolódni. Ennek ellenére még mindig egy kisvárosnyi embernek van ötnél több vállalkozása, és a tömeges cégbirtoklás gyakorlata csak átalakulóban van. 

Az elmúlt négy évben a tulajdonosok száma jobban csökkent, mint a társas vállalkozásoké. Ennek ellenére a rendkívüli esetek száma visszaszorulóban van: 2019-ben még több mint 13 ezer tulajdonosnak volt legalább 6 társas vállalkozása, mára ez a szám 12 ezerre csökkent. Ezen belül a száznál több vállalkozást birtoklók száma csökkent arányaiban a legjobban, de a 16–20 vállalkozást felügyelő tulajdonosok száma is sokat esett. 

Érdekes módon a 21–50 vállalkozással bíró tulajdonosi kör az, amely még növekedni is tudott a tavalyelőtti adatokhoz képest. Jelenleg több mint 1200 végső tulajdonos tartozik ebbe a kategóriába, és a szegmens növekménye olyan erős, hogy az nem jöhetett össze a más csoportokból történő lemorzsolódással, hanem alulról építkező vállalkozók is bekerültek ebbe a kategóriába. Az Opten elemzése szerint tehát több vállalkozó találta meg az ideális cégbirodalmi méretet, mint ahány az előző évtized végén. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!