Télűzés

2022.02.01. 17:00

Farsangi mulatságnak adott otthont a Puskin

Maskarás hejehuján és téltemető mulatságon vehettek részt mindazok, akik szombat délután ellátogattak a Puskin művelődési házba, amely az első volt Tatabányán a városrészi művelődési házak farsangi programsorozatában.

Szász Dalma Kitti

Farsangi sokaság a Puskinban

Forrás: 24 Óra

Fotó: Novotni Ákos

Az eseményen garantált volt a jókedv, hiszen többek között volt álarckészítés és jelmezes felvonulás is. Emellett vidám, az ünnephez kapcsolódó gyermekelőadással is várták a családokat. Az élménydús programokról Szűcs Orsolya rendezvényszervezőt kérdeztük.

– Ilyen és ehhez hasonló családi napokat minden évszakban tartunk, amelyek rendkívül közkedveltek mind a gyermekek, mint pedig a felnőttek körében. A legutóbbi az adventi, míg a legközelebbi a húsvéti időszakhoz köthető. Minden ilyen típusú rendezvényünk tematikája ugyanazon alapszik. Három órakor kezdődik, először a szülők gyermekeikkel egy szöszmötölőn vehetnek részt. Ezzel párhuzamosan nyitjuk meg a népmese pontot is, ahol az adott témakörhöz kapcsolódó feladatokban vehetnek részt, valamint különféle kézügyességi technikákat sajátíthatnak el – részletezte Szűcs Orsolya.

Mint mondta, ezen a farsangi programon négyféle kézműves foglalkozásból választhattak a gyerekek: készíthettek bohóc fejfedőt, bohókás nyakkendőt, lufiból stresszlabdát, illetve egy úgynevezett labdaelkapó játékban is részt vehettek. Utóbbi rendhagyó volt idén, mert a labdákat természetvédelmi okokból PET palack kupakokra cserélték.

A csöppségek körében a kreatív farsangi foglalkoztatón a stresszlabda készítése volt a legnépszerűbb. Kis segítséggel rizzsel, sárgaborsóval vagy lencsével megtöltötték őket, majd fonálból hajat ragasztottak, filctollal pedig arcot rajzolhattak nekik.

A későbbiekben a Palinta Társulat Itt a farsang, áll a bál című előadását tekinthették meg az érdeklődök. Az egylet vidám maszkabáli hangulatban várta a tavaszt és egyben temette a telet: Zelk Zoltán, Ágh István, Osvát Erzsébet költeményiből született dalokkal, közös játékkal és mozgással. Ezt követően vonulhattak fel a művelődési ház színpadán a különféle jelmezbe öltözött gyerkőcök.

A szervezők februárban ezen kívül további két helyszínen (Kertvárosban és Alsógallán) várják majd a látogatókat. A programok mindegyike ingyenes és védettségi igazolvány nélkül látogatható.

A középkortól elterjedt A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől, a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. A farsang a tavaszvárás pogánykori, igen változatos képet mutató ünnepeiből nőtt ki. Gyakorlatilag a zajos mulatozás, a tréfacsinálás, bolondozás, eszem-iszom és az advent lezárulásával, a párkeresés, udvarlás időszaka. Kis hazánkban a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg, és számos idegen nép hatása érvényesült bennük. Manapság a riói karnevál a leghíresebb, amely egy hatalmas díszes felvonulás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!