szerencse

2018.04.05. 17:27

Rohamosan javul a megmérgezett Julia Szkripal állapota

A volt kém, Szergej Szkripal 33 éves lánya először szólalt meg a támadás óta.

Több mint egy hete magához tért és napról napra jobban van Julija Szrkipal, akinek erről szóló közleményét csütörtökön ismertette a brit rendőrség. Ez az első alkalom, hogy Szergej Szkripal 33 éves lánya személyesen szólalt meg az ügyben.

Az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesének, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökének a lánya, akit apjával együtt március elején mérgeztek meg az angliai Salisburyben, hozzátette:

„bizonyára megértik, hogy némileg zavarosak a történtek”

Julija Szkripal köszöntetet mondott azoknak, akik segítik a gyógyulásban, egyúttal az ő és a családja magánéletének tiszteletben tartását kérte lábadozása idejére.

Brit szakértői vizsgálat szerint Szergej Szkripalt és Julija Szkripalt Novicsok osztályú, fegyverként is használható, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg. London gyilkossági kísérletnek tartja megmérgezésüket, amelyért a brit kormány hivatalos szóhasználata szerint „nagy valószínűséggel” Oroszországot terheli a felelősség.

Oroszország tagadja ezt, és azt hangoztatja, hogy tisztességes nyomozás lefolytatása helyett alaptalanul vádolták meg. Moszkva kezdeményezte, hogy Nagy-Britanniával közösen vizsgálják ki az ügyet, brit részről azonban elutasították ezt.

A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia, valamint szövetségesei és Oroszország kölcsönösen kiutasítottak diplomatákat, és a brit-orosz diplomáciai kapcsolatok rendkívül feszültté váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!