hirdetés

2018.11.19. 08:00

Stresszkezelés és a citromfű

Az élet tele van stresszhelyzetekkel, melyek nagy részét nem tudjuk befolyásolni, míg másokra fel tudunk készülni és önkét vállaljuk. Stresszhelyzetek átélésére személyiségünk fejlődése szempontjából nagy szükségünk van. Addig nincs gond, amíg megfelelően tudjuk kezelni és nem okoz állandó készenlétet.

Mi történik, ha a stressz tartós marad?

Selye János, a stresszelmélet kidolgozója szerint átváltunk az ellenállás fázisába. Ekkor érezhetjük úgy, hogy nem tudunk lazítani, kikapcsolni. Izmaink tartósan megfeszülnek, vérnyomásunk magasabb, a pulzus szaporább, a légzés felszínesebb, gyorsabb, mint nyugalomban. Alvászavarok jelentkezhetnek, nem ritkán elalvási, átalvási nehézség vagy korai ébredés formájában.

A harmadik fázisban szervezetünk kimerül. Olyan elváltozások jönnek létre, amelyek a betegségek kialakulásának előfutárai. Például kóros vérzsír-szint, csökkent immunrendszeri aktivitás, tartós vérnyomás-emelkedés, véralvadás fokozódás, inzulin rezisztencia. Szív-érrendszeri, anyagcsere betegségek, daganatos betegségek, krónikus gyulladások alakulhatnak ki.

A stresszre adott pszichológiai válaszok között a szorongás, düh, agresszió, melankólia és depresszió, valamint kognitív változások (koncentráció és/vagy memóriazavar) szerepelhetnek.

Ne várjunk eddig!

A stressz levezetésének számos módja létezik. Talán nem is gondolnánk, hogy mindennapjaink apró és természetesnek tűnő dolgaival sokat tehetünk belső egyensúlyunk érdekében. Ide tartozik az étkezés, fürdés, érintés, szexuális együttlét, nevetés, passzív és aktív pihenés, sport, és még sok minden más, köztük a gyógynövények, például a citromfű.

Nyugtató gyógynövények

Számos gyógynövény-készítmény segítheti a stresszkezelést. Ide tartozik a levendula, citromfű és komló.

Komló: a kenderfélék családjába tartozó komló bővelkedik cseranyagokban, flavonoidokban, illóolaj komponensekben. Ennek köszönhető nyugtató hatása, amely már a 11. század óta ismert. Napjainkban az alvás segítésére alkalmazható.

Levendula: A Dél-Európából származó levendula az ajakosok családjába tartozik. Bővelkedik illóolaj komponensekben, cseranyagokban, hidroxikumarinban. Feszültség, kimerülés enyhítésére, nyugtatásra alkalmazható. Szárított növényi részeit párnába téve, illóolaját aromafürdőben, fő hatóanyagait étrend-kiegészítő formájában alkalmazhatjuk.

Citromfű: szerteágazó hatásai között kiemelkedik nyugtató és vírusellenes hatása, mely értékes vegyületeinek köszönhető (flavonoidokat, keserűanyagokat, szeszkviterpéneket, illóolajat hordoz). Alvópárnákban az alvás segítésére, valamint illóolaja aromafürdőhöz vagy párologtatásra is alkalmazható. Emellett teaként vagy étrend-kiegészítőként feszültségoldásra javasolható.

Gyógynövények koncentrált formában

Az INTERHERB NAPI1 termékcsalád készítményei állandó minőségű, magas hatóanyag-tartalmú, standardizált gyógynövény extraktumokból, azaz koncentrált kivonatokból készülnek. Az évszázados tapasztalatok mellett élettani szempontból jelentős hatásukat megalapozott szakirodalmi adatok és humán klinikai vizsgálatok is igazolják. Már napi1 kapszula tartalmazza azt a hatóanyag mennyiséget, mely célzottan járulhat hozzá a szervezet egészségének megőrzéséhez.

Az INTERHERB NAPI1 Citromfű Extraktum kivonata hozzájárul a jó közérzethez, a lelki egyensúlyhoz, az optimális relaxációhoz és a nyugodt, pihentető alváshoz. A normál idegállapotnak pozitív hatása van az akaratunktól független élettani funkciókra is, így például az emésztésre, vagy a bélmozgásra. Egy kapszula 80 mg citromfű exraktumot, azaz 400 g őrleményt tartalmaz.

Dr. Boros Szilvia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában