szponzorált tartalom

2020.06.30. 05:41

Mérföldkőhöz ért az atomerőmű-beruházás

A járványhelyzet ellenére ütemterv szerint benyújtotta a létesítésiengedély-kérelmet a nukleáris hatóságnak a Paks II. Zrt. A projekt történetének eddigi legjelentősebb lépéséről elsőként a térség polgármestereinek számolt be Süli János miniszter és a Paks II. Zrt. vezetése.

Az új blokkok a jelenlegiektől északra épülnek meg.

Forrás: Paks II. Zrt.

 

Az új blokkok a jelenlegiektől északra épülnek meg.
Fotó: Paks II. Zrt.

Csaknem háromszázezer oldalas dokumentációt adott át a Paks II. Zrt. az Országos Atomenergia Hivatalnak június 30-án. A létesítésiengedély-kérelem benyújtása elektronikus úton történt. A 283 ezer oldal kinyomtatva, egymás mellé fektetve 42 kosárlabdapályát fedne be, 1,4 tonnát nyomna és gyűrűs dossziéba rendezve magasabb lenne, mint egy tízemeletes ház – szemléltette a dokumentáció terjedelmét Süli János miniszter, aki elsőként – a Paksi Társadalmi Tanács ülésén – a térség polgármestereinek számolt be a projekt eddig legfontosabb mérföldkövének számító lépésről.

– A dokumentáció azt támasztja alá, hogy a Paksra tervezett blokkok minden tekintetben megfelelnek a magyar és európai uniós szabályoknak, biztonsági követelményeknek – emelte ki Süli János miniszter. A részleteket illetően azt mondta, a Roszatom által kifejlesztett VVER-1200 blokk egy továbbfejlesztett harmadik generációs blokktípus, melynek tervezésekor a biztonságnövelés hangsúlyos szerepet kapott. Aktív, energiabetáplálást igénylő, valamint passzív, funkciójukat energiabetáplálás és emberi közreműködés nélkül ellátni képes biztonsági rendszerek garantálják a biztonságot. Több olyan műszaki megoldást alkalmaznak, ami szintén újdonság a nyomottvizes technológiájú blokkoknál. Ilyen például az utasszállító repülőgép rázuhanásának is ellenálló kettősfalú konténment, az olvadékcsapda, valamint a hidrogénkezelésre szolgáló rekombinátorok – részletezte a miniszter.

Az engedélyezési dokumentáció ellenőrzésére a hatóságnak 12 hónap áll rendelkezésére, amit 3 hónappal meghosszabbíthat. Az OAH a bírálatba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségen keresztül nemzetközi szakértőket is bevon. Ez idő alatt változatlanul intenzív lesz a kapcsolattartás az Országos Atomenergia Hivatallal, a hatóság az értékelés során további adatokat, információt kérhet a projektcégtől – fűzte hozzá Süli János.

Azt is elmondta, hogy a két új blokk megépítése komoly lehetőség a térség számára, rengeteg kapcsolódó beruházásra kerül sor: utakat, lakásokat, üzemcsarnokokat kell építeni, fejlesztéseket végeznek az egészségügy, az oktatás terén és számos más szolgáltatási területen. A beruházáshoz kapcsolódóan egy komplex, összehangolt fejlesztési programot valósítanak meg a térség felzárkóztatása érdekében.

Azért, hogy az atomerőmű környezetében élők első kézből értesülhessenek a Paks II. projektről, fórumsorozat keretében keresik fel a környék településeit. Ugyanezzel a céllal tájékoztató kiadvány is készül, amelyet csaknem félszáz település minden háztartásába eljuttatnak. A létesítésiengedély-kérelemről szóló összefoglaló elérhető a Paks II. Zrt honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában