promóció

2017.11.27. 15:39

Már csak a diákok mennek be az iskola ajtaján – a szél kint marad

Felújították a tatabányai TSZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskolát, ezzel pedig megszűntek az intézmény energiahatékonysági problémái.

Az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT Alap 138 millió forintos támogatásával megvalósuló projekt célja kettős volt: a kézzel fogható változásokat az energiafelhasználás és az energiára fordított kiadások csökkentése jelenti, emellett azonban a Tatabányai Szakképzési Centrum nagy figyelmet fordított a szemléletformálásra és az energiatudatosabb életmód kialakításának elősegítésére is.

A felújítás során hőszigetelés és díszvakolat került az épületre, továbbá új, hőszigetelő üvegezéssel rendelkező, műanyag nyílászárókat szereltek be. A munkálatok során kicserélték az ablakokat, a főbejáratot, a hátsó kijárati ajtókat és a teljes kupolát.

A nyílászáró-csere mellett elkészült az épület fűtési rendszerének korszerűsítése is: termosztatikus radiátorszelepeket szereltek a rendszerbe, valamint a mesterséges szellőzést egy új légkezelő rendszer biztosítja a jövőben. Ezekkel párhuzamosan a tetőszerkezetre egy több mint 32 kWh teljesítményű napelemes rendszer került, amely a fosszilis alapú villamos energia felhasználás csökkenését segíti elő.

Az modern épület okos használatát intelligens épületfelügyeleti rendszer segíti, amely lehetővé teszi a monitorozást és vezérlést, a villamos kapcsoló berendezések működtetését és ellenőrzését, illetve az épülethatékonysági adatrögzítést és optimalizálást is.

Az iskolában megvalósult kapacitásfejlesztés során az épületautomatika rendszer kezelőszemélye oktatáson, míg a tanárok továbbképzésen vehettek részt. A szemléletformálás jegyében rajz-, esszé- és prezentációs versenyt szerveztek a diákoknak, a legjobb pályamunkákat az iskola aulájában állították ki.

További információ: www.norvegalap.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában