Hirdetés

2023.09.26. 10:58

Elhelyezkedési lehetőségek boltokban és bevásárlóközpontokban Budapesten

A kereskedelmi álláslehetőségek mindig is nagy számban voltak elérhetőek a Budapesten. A fővárosban ugyanis – talán mondani sem kell –, de rengeteg kiskereskedelmi üzlet, nagyáruház és modern bevásárlóközpont található, amelyek ideális elhelyezkedési célként szolgálhatnak azok számára, akik a kereskedelemben építenének karriert. Mutatjuk milyen pozíciók jöhetnek szóba, és hogy mit is kell tudni ezekről a feladatok, illetve a követelmények tekintetében.

Kemma.hu

Betölthető pozíciók boltokban, bevásárlóközpontokban

Az olyan állásportálok felületét böngészve, mint a BudapestAllas.hu az egyik leggyakrabban felbukkanó kereskedelmi lehetőséget a bolti eladói pozíciók jelentik. Ezeket a munkaköröket jellemzően a kisebb üzletek hirdetik, függetlenül attól, hogy élelmiszerek, műszaki cikkek, vegyi áruk, ruhák vagy más egyéb termékek értékesítésére specializálódtak-e. A hivatkozáson talál boltokban betölthető pozíciókat.

A bolti eladói pozíciók viszonylag komplex feladatkörrel járnak, és ezek betöltésével általában egyszerre több fronton is helyt kell állni. Egy bolti eladónak ugyanis a pénztárkezelés, az áruátvétel, az árufeltöltés, a raktározás, a vevők kiszolgálása és az üzlet takarítása egyaránt a felelősségei részét képezheti.

A hipermarketekben persze nincs arra lehetőség, hogy egy ember egy műszak alatt ennyi feladatot ellásson, így ezek esetében gyakran jelennek meg olyan álláslehetőségek, mint például a pénztárosi pozíció, ami már csak a pénztáros szerepkörre korlátozódik. Itt a feladatok jellemzően olyan tevékenységekből állnak, mint például a pénztárgép kezelése, a vásárlók tájékoztatása és kérdéseik megválaszolása, a fizettetés lebonyolítása, a pénztárgép műszak végén történő lezárása, valamint adott esetben a reklamációkezelés.

Hasonlóan különálló pozícióként szokott megjelenni az árufeltöltői munkakör is. Betöltőinek fő feladata az üzletek polcainak és olykor a raktár területeinek rendben tartása. Ebbe többek között beletartozik az áruk címkézése, az áruk polcokon történő elhelyezése, a készletellenőrzés, a beérkező áruk átvételében való közreműködés, illetve a rend és a tisztaság fenntartása. Mindemellett az árufeltöltők azok, akikhez a leggyakrabban fordulnak kérdéseikkel a vásárlók, így azok útbaigazítása is egy fontos része a tevékenységi körüknek.

A különböző bolti, illetve áruházi munkalehetőségek között mindezen kívül vezetői pozíciók is elő szoktak fordulni, ahogy arra egyébként a BudapestAllas.hu kínálatában több alkalommal is volt már példa. Ezek közül is a leggyakoribb a boltvezetői vagy üzletvezetői munkakör, amelynek betöltőire rendszerint olyan feladatok várnak, mint a dolgozók munkájának irányítása, a készletkezelés és árurendelés, a teljesítményértékelés, a beosztások összeállítása, valamint a bolt napi működésének felügyelete. Persze ez további számos egyéb teendővel is kiegészülhet, ami még inkább kulcsfontosságúvá teszi az üzletvezető szerepét egy bolt sikeres működését illetően.

A bolti pozíciók elvárásai

A legtöbb bolti pozíció középfokú végzettség birtokában már eséllyel megpályázható. Gyakran a tapasztalat sem szükséges, vagyis a munkáltató teljes egészében vállalja a betanítást. Persze valamennyi esetben jobb esélyekkel indulnak azok, akik már valamilyen formában tevékenykedtek a kereskedelemben. Más a helyzet a legutóbb említett boltvezetői/üzletvezetői

munkakörök betöltése kapcsán, ezek ugyanis rendszerint több éves szakmai tapasztalatot és szakirányú végzettséget is megkövetelnek.

Különleges fontossággal bírnak továbbá a személyes tulajdonságok a bolti pozíciók esetében. A kiváló kommunikációs képesség például elengedhetetlen kvalitás, a vásárlókkal és a kollégákkal való hatékony együttműködésből kifolyólag. Elengedhetetlen ezenkívül a közvetlenség és a barátságos fellépés is a maximális vásárlóélmény biztosítása érdekében. Végezetül pedig a stressztűrésről, a pontosságról és a precizitásról sem feledkezhetünk meg, lévén dinamikus munkakörökről beszélünk, meglehetősen felelősségteljes feladatokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában