Hirdetés

2023.08.07. 13:58

Megbízási szerződés vagy vállalkozási szerződés: mi a különbség?

A szerződéses foglalkoztatásnak több módja van, amikkel célszerű tisztában lenni. A leggyakoribbak persze a munkaszerződések, amik alkalmazotti státuszt adnak. Ez a legismertebb, leggyakoribb mód.

PR cikk

Forrás: Illusztráció

Viszont ezen kívül más törvényes keretek közt is van lehetőség munkavégzésre. A másik két legnépszerűbb mód a megbízási szerződés és a vállalkozási szerződés. Ezeket gyakran úgy értelmezik, mintha azonosak lennének, pedig jelentől eltérés van a kettő között.

Megbízási szerződés 

A megbízási szerződés hatáskörében a megbízó és a megbízott megállapodik abban, hogy a megbízott a legjobb képességei szerint elvégzi a megbízó által meghatározott, jól leírt feladatot. Ezt egy-két olyan esettől eltekintve, amikor ingyenesen történik egy tevékenység vállalása, a szerződésben megadott megbízási díj ellenében teszi. A megbízás során a megbízott részeredményeinek elfogadására vonatkozóan a megbízott által aláírt teljesítési igazolásra jogosult, mely alapján részszámlát állíthat ki. Jóváhagyott teljesítési igazolás alapján kiállított részszámla ellenértékét a megbízó szerződésben meghatározott időkereten belül köteles megfizetni. A Polgári Törvénykönyv megengedi a formai követelmények szabad alakítását, ezért a dokumentum a megbízott feladatától és az arra vonatkozó instrukcióktól függően szabadon alakítható.

Vállalkozási szerződés 

A vállalkozási szerződés egy olyan dokumentum, amiben a megrendelő a vállalkozótól megrendeli egy megadott eredmény teljesítését, a vállalkozási díj ellenében. Ez lehet mondjuk egy termék adott darabszámban való elkészítése, vagy egy épület kifestése. A vállalkozó ezt az eredményt a saját munkaszervezési rendszerében, saját eszközeivel és módszereivel teljesíti.

A vállalkozási szerződés keretein belül elvégzett tevékenység célja a várt eredmény, amelynek részeredményeit akárcsak a megbízott esetében, a vállalkozó is teljesítési igazolással hitelesítheti. A folyamat végén pedig a vállalkozás típusától függően átadás-átvétel, vagy birtokbavétel zajlik le.

Melyikre van szüksége?

Ha Önnek egy olyan feladat elvégzésére kell szakember, ahol nem a végeredmény a legfontosabb tényező, akkor megbízási szerződésre van szüksége. Ha viszont az eredmény a lényeg, mert például a véghatáridő rugalmatlan, arra a vállalkozási szerződés ad biztosítékot. Ha továbbra is bizonytalan abban, hogy melyik szerződéstípus a legkedvezőbb az Ön számára, igénybe veheti az online jogi tanácsadás szolgáltatást, ahol választ kaphat a kérdéseire.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában