Hirdetés

2023.05.17. 17:16

Feltöltőkártya vagy előfizetés? Melyik éri meg jobban?

Összevetettük a kétféle lehetőség előnyeit és hátrányait, hogy könnyebb legyen a választás.

PR-cikk

Forrás: Shutterstock

Feltöltőkártya – kötöttségek nélkül

Ha feltöltőkártyás a mobilunk, nem kell minden hónapban havidíjat fizetnünk, csak a ténylegesen lebeszélt percek és SMS-ek jelentenek költséget számunkra. Ez első hallásra verhetetlen előnynek tűnik az előfizetéshez képest, de nagyon sok mindent veszíthetünk is, ha ezt a konstrukciót választjuk.

Előnyök

A legfontosabb előny a már említett havidíjmentesség, amiből egy másik nagy előny is következik: nincsen hűségidő.

A feltöltőkártyás SIM további előnye, hogy itt nem szállhatnak el a költségek: ha a feltöltött összeget felhasználtuk, a következő feltöltésig legfeljebb csak hívásokat fogadhatunk – de nem kell attól tartanunk, hogy hirtelen kapunk egy váratlanul nagy összegű számlát.

Az utolsó előny az egyszerű hozzáférhetőség. Egy feltöltőkártyás SIM-et akár a postán vagy egy nagyobb szupermarketben is megvehetünk.

Hátrányok

A mobilszolgáltatók meghálálják a számlás előfizetők hűségét. Ennek megfelelően feltöltőkártyásként általában magasabb díjakkal számolhatunk.

Ha a szolgáltatótól veszünk készüléket, minimális kedvezményre számíthatunk – egy combosabb előfizetésnél ugyanakkor nem ritkán százezres tételt is megspórolhatunk.

További hátrány, hogy míg a havidíjas előfizetők ráérnek utólag kiegyenlíteni számlájukat, nekünk mindig előre kell fizetnünk.

Végül, ha az egyenlegünk nullára csökken, addig nem tudunk SMS-t küldeni vagy hívást kezdeményezni, amíg újra fel nem töltjük. Emellett évente egyszer adatot kell egyeztetnünk a szolgáltatóval. Ez akár online is elvégezhető, de ha elmulasztjuk, néhány hét türelmi idő után akár a telefonszámunkat is elveszíthetjük.

Előfizetés – a kedvezmények világa

Az NMHH felmérése szerint egy előfizetéses mobilos átlagosan nyolcszor annyit beszél mint egy feltöltőkártyás, és négyszer annyi alkalommal kezdeményez hívásokat. Mindez jól mutatja, hogy elsősorban a gyakoribb telefonálók választása ez a konstrukció. Lássuk, hogy miért! 

Előnyök

Az első számú előny a kedvezőbb díjszabás. A percdíjtól az adatforgalomig általában mindenért kevesebbet kell fizetnünk, és gyakori az is, hogy egyes mobiltarifák korlátlan beszélgetést, SMS-t vagy éppen netet tartalmaznak. Így nem kell az órát néznünk beszélgetés közben.

A következő nagy előny az olcsó, gyakran 0 Ft-os készülék. Általában minél drágább csomagot és hűségidőt vállalunk, annál nagyobb kedvezménnyel vásárolhatunk mobilt.

További előny, hogy mindig utólag kell fizetnünk, és nem kell attól tartanunk, hogy hirtelen szétkapcsolnak vagy nem tudunk hívásokat kezdeményezni, mert éppen elfogyott a feltöltött keret.

A legtöbb szolgáltató ezek mellett egy sor egyéb kedvezménnyel és extrával igyekszik számlás előfizetői kedvében járni: például ingyen hívhatjuk egymást a családon belül vagy vásárolhatunk előfizetésünk terhére.

Hátrányok

A számlás előfizetések legnagyobb hátránya, hogy akkor is fizetnünk kell a havidíjat, ha valamiért egyáltalán nem használtuk a telefonunkat az adott hónapban – és amíg a hűségidő tart, addig nem is mondhatjuk le (vagy csak komoly költséggel).

Szintén hátrány, hogy a havi költésünket általában nem tudjuk limitálni. Ha például emelt díjas hívásokat indítunk vagy egzotikus országból telefonálunk hosszabban, a számla a többszörösére is ugorhat, nekünk pedig fizetnünk kell.

Az ideális választás a körülményektől függ 

Ahogy a fentiekből kitűnik, nincs egyetlen, mindenkire érvényes jó választás.

Általában elmondhatjuk, hogy a kártyás SIM általában akkor éri meg, ha a költség ellenőrzése fontos – például ha gyereknek veszünk telefont. Szintén a kártya a jó választás, ha elsősorban az elérhetőség a cél, és minimális híváskezdeményezésre számítunk (napi pár percre vagy még kevesebbre) – például egy idős hozzátartozó esetében, akit általában mi hívunk, és másra alig használja mobilját.

Végül, ha fennáll az esélye, hogy hosszabb ideig nem fogjuk használni a kártyát – például külföldre költözünk –, akkor is érdemesebb a rugalmasabb kártyás előfizetést választani.

Minden egyéb esetben a számlás előfizetés lehet a jobb választás – de ha bizonytalanok vagyunk, nyugodtan kezdjünk egy kártyással, és döntsünk később. A váltás általában pár pillanat alatt elintézhető, a számunkat megtarthatjuk, a már feltöltött összeget pedig felhasználhatjuk havidíj fizetésre is.

 

Címkék#pr-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában