Hirdetés

2023.01.24. 18:15

5 hiba, amit sokan elkövetnek a kerti tó téliesítésekor

A kerti tó igazán szép látványt tud nyújtani a tavaszi és nyári időszakban: rendkívül hangulatos kint ülni a kertben és hallgatni a víz csobogását, keresgélni a halakat és üdvözölni az odatévedő békákat. Ahhoz azonban, hogy egészséges tavunk legyen, ügyelnünk kell arra, hogy megfelelően téliesítsük, így garantálva, hogy a halak, a kerti tó szivattyúja és a növények is átvészeljék a hideg időszakot.

(x)

Forrás: 123RF.com

A kerti tó és a tél

A kerti tóval tavasszal és nyáron nincs sok teendő, hiszen ha régóta megvan, egyfajta önfenntartás alakul ki, így csupán a halakat kell etetnünk és a növények egészségéről kell gondoskodnunk. Ha a hőmérséklet kedvező, a technika is megy a maga útján, csupán a kerti tó szivattyúját kell néha kitakarítani, hogy gond nélkül szűrjön, és a szökőkút funkciója is működjön.

Télen azonban, ahogy hidegebbé válik a hőmérséklet, a tó fokozatosan elkezd befagyni: először csak vékony, könnyen áttörhető jégréteg lesz a tetején, ami idővel annyira vastag is lehet, hogy csak remélhetjük, van élet alatta. Ha azonban rendszeresen vetünk egy pillantást a tóra, biztosan ideális környezetet teremthetünk, különösen akkor, ha nem követünk el hibákat!

5 hiba, amit elkövethetünk a kerti tó téliesítésekor

A kerti tó téliesítése nem bonyolult, de több olyan szabály is van, amit be kell tartanunk, hogy elkerüljük, hogy tönkremenjen egy technikai berendezés, vagy az élőlények vesszenek oda a tél során. Egy kis odafigyeléssel azonban biztosak lehetünk benne, hogy semmi végzeteset nem teszünk!

A vízben hagyjuk a kerti tó szivattyút

Bár a tó technikai kiegészítői egy bírják a hideget, egy bizonyos ponton elfagyhatnak, ráadásul károkat is okozhatnak a vízben. A szivattyú keveri a vizet, ezáltal a víz felszínén lévő hideget lejuttatja a lenti, melegebb rétegekbe, ami komoly károkat okozhat az élővilágnak. Ne várjuk meg hát a nagy fagyokat a szivattyú kivételével, mert akár halaink életébe is kerülhet, ha halogatjuk!

Nem elég mély a tó

Még a fagyosabb időszak előtt érdemes ellenőrizni, hogy elég mély-e a tavunk. Ez azért fontos, mert a halak a tó aljára vonulnak vissza télire, és ha nem tudnak eléggé eltávolodni a víz felszínétől, megfagyhatnak. A leghidegebb teleken egy kisebb tó nagyjából 30-40 centiméter vastag jégréteget képes növeszteni, így ha legalább egy méter mély a tavunk, biztosak lehetünk benne, hogy a halak és a növények egyaránt túlélik a telet.

Nem vágunk léket

A hibernáció önmagában nem jelenti azt, hogy az élőlényeknek semmire sincs szüksége: a fény és az oxigén egyaránt fontos a halaknak és a növényeknek. Ha egy lék segítségével elegendő fényt juttatunk le a mélybe, a növények termelik a halak számára szükséges oxigént. Fontos tehát, hogy ne feledkezzünk meg arról, hogy fagyos időszakban naponta kijárjunk ellenőrizni, elég nagy-e a lék a tavunkon!

Ügyeljünk azonban arra, hogy ne akkor kezdjünk el léket vágni, amikor túl vastag a jégtakaró, ugyanis ekkor már csak kalapáccsal vagy gépi szerszámmal tudunk megszabadulni a jégtől. Ezzel felébreszthetjük a halakat, akik automatikusan felfelé igyekeznek, ezáltal hozzáfagyhatnak a jéghez. A legjobb megoldás, ha vizet forralunk, és a fazekat a jégre tesszük. Így lassanként kiolvad egy köralakú terület, ami pont ideális méretű léket eredményez.

Nem kezdjük el időben etetni a halakat

A tél vége felé különösen fontos, hogy rendszeresen kinézzünk a tavunkra, s így amint a halak élénkülnek, megkezdhetjük az etetésüket. Könnyen eshetünk abba a hibába, hogy mi még hidegnek tartjuk az időt, ám a halak másképp gondolják, és várják az élelmet, aminek híján elpusztulnak.

Nem gondozzuk a vízfelszínt

Amellett, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a víz mélyére, ne feledkezzünk el a felszínről sem. Ez nemcsak a lékben nyilvánul meg, hanem bármi olyanban, ami belehullhat a vízbe, ezzel rontva a minőségén. Ősszel és télen az esetleges falevelek jelentik a legnagyobb veszélyt, ám ha kifeszítünk egy hálót a vízfelszín fölé, nemcsak a fáról behulló ágakat és leveleket fogjuk fel, hanem az odatévedő macskák ellen is védelmet nyújtunk.

A kerti tó igazi különlegesség a kertben, mert hangja és látványa kellemes érzetet kelt bennünk és vendégeinkben is. Ahhoz azonban, hogy a növények és a halak átvészeljék a téli időszakot, a segítségünkre van szükségük, így onnan folytathatjuk a tó csodálását tavasszal, ahol ősszel abbahagytuk.

 

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában