Hirdetés

2022.09.20. 17:09

Hogyan kell tökéletesen lerakni az úsztatott padlókat?

Az úsztatott padló az egyik legegyszerűbb burkolási formát takarja. Annyira könnyű kivitelezni, hogy akár egy délután alatt mi magunk is lerakhatjuk. Viszont mégis akad pár titok, amivel tökéletesen tudjuk kivitelezni mindezt. Az alábbiakban erről lesz szó.

(x)

Forrás: freepik

Először is – mit jelent az úsztatott padló?

Az úsztatott padló kifejezés lényegében azt jelenti, hogy a padlóelemeket nem fogja az aljzat, ahhoz nem rögzül hozzá, hanem helyette egymáshoz illeszkedő elemek tartják össze. Ezért az úsztatott padlók közé tartozik a parketta, a hajópadló, valamint a különféle vinyl és pvc padlóelemek is. Előnyük, hogy nagyon egyszerű őket lerakni és felszedni is. Hátrányuk, hogy nem a legolcsóbb alapanyagok, viszont mindenféle komolyabb előkészület nélkül csodálatos padlót varázsolhatunk velük. Az úsztatott padlókat márkától függően különféle összecsatlakozós rendszerekkel is lehet kapni. Ezek olyan nevek alatt futnak, mint a „Click it”, „Uni fit” vagy a „Click in” – többek között. Ezek a padlók ugyan nem fából készülnek, viszont hathatósan módon helyettesítik azt.

Gyorsan lerakható pvc és vinyl padlók

A fent említett „Click” rendszerű műanyagú padlók lerakását is úgy kell kezdeni, ahogyan a hagyományos úsztatott padlóknál. Alapos portalanítás és felmosás után a száraz, tiszta alap padlóra akár közvetlen is letehetjük ezeket a padlóelemeket. Ha viszont úgy érezzük, hogy szükséges lenne a padló alá valamilyen alátét, akkor azt is nyugodtan bevehetjük. Különféle lépéstompító padlóalátéteket kapni, amelyek kiválóan elnyelik a zajt és a padló nyikorgását is. Az ilyen padlókat akár mi magunk is könnyedén lerakhatjuk, hiszen csak egymáshoz kell őket illeszteni.

Hagyományos úsztatott padlók

A parketták és a hajópadlók tartoznak ebbe a kategóriába. Ellenben a „Click” rendszerű padlókkal ezeket kicsit speciálisabban kell lerakni. A legfontosabb az előkészület után, hogy a padlóelemeket legalább két napig abban a helyiségben pihentessük, ahová majd kerülnek. A fa ugyanis át kell, hogy vegye az adott helyiség páratartalmát, hiszen csak akkor tudjuk tökéletesen lerakni vetemedés nélkül majd őket. Az előkészülés másik fázisa az aljzat letakarása, a párnafákkal együtt. Az alátétlemez típusa függ az aljzatétól, és néhány esetben még a padló vastagságától is.

Természetesen a padlót rakhatjuk közvetlenül beton járófelületre is – a vastag szigetelés elhagyható, ha a helyiség ezt kívánja. A lerakáskor azonban mindkét esetben ki kell számolnunk a hézagokat is, hogy a padló a faltól számolva hol kezdődjön és végződjön. Ehhez kell igazítani az egész munkafolyamatot, és miközben ügyelünk a pontos elhelyezésre. A padlóelemek összeillesztő részeit ragasztózzuk, és megpróbáljuk a lehető legprecízebben összeilleszteni őket. Itt viszont figyelni kell arra, hogy az illesztés ne legyen túl szoros, hiszen a padló dilatációja során az apró hézagoknak nagy szerepe lesz. Ebből adódóan a legjobb, ha erre a műveletre inkább egy profi szakembert kérünk fel.

Úsztatott padló lerakásának árai – ha egy profit bíznánk inkább

Az úsztatott padló lerakásnak általában négyzetméterára van. Ennek a munkadíja manapság általában körülbelül olyan 5000 forint/négyzetméter – viszont ez csak a lerakást jelenti. Tehát ebbe nem tartozik bele a szegélyezés és a lakkozás sem. Ezekre átlagban még érdemes olyan plusz 2000-5000 forintos felárat számolni.

 

Címkék#hirdetés
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában