Hirdetés

2022.07.21. 16:19

Ezekre figyeljünk a nyári táboroztatás alatt

Címkék#hirdetés

Vége az óvodának és az iskolának? Kezdődhet a nyári táboroztatás időszaka! Útravalóként érdemes felhívni gyermekeink figyelmét, hogyan tudnak elővigyázatosak maradni. Így bizonyos értelemben távolról is megóvhatjuk az egészségüket, míg a szervezők munkáját is segíthetjük.

(X)

Forrás: Getty Images

Mire hívjuk fel a gyermek figyelmét táborozás előtt?

1. Naptejhasználat jelentősége

Milyen naptejet vegyek? – ez a kérdés még felnőttként is gyakran elhangzik. Ha felnőtt fejjel keveset tudunk a bőrápolás jelentőségéről (az UV-sugárzás okozta problémákról), akkor a legkisebbektől sem várhatjuk el, hogy megértsék a naptejhasználat jelentőségét.

A tábor előtt ezért így célszerű beszélgetnünk gyermekeinkkel:

  • Meséljük el, hogy a napsugarak (UVA és UVB sugarak) milyen komoly betegségek előidézői lehetnek.
  • Hívjuk fel a figyelmüket, hogy ezeknek a betegségeknek a kialakulását fényvédőkrém- és naptejhasználattal meggátolhatjuk
  • Majd közösen látogassunk el velük egy szupermarketbe vagy drogériába és válasszuk ki a korosztályuknak megfelelő naptejet!

2. Szúnyog- és kullancsriasztó fontossága

A naptejhez hasonlóan a szúnyog- és kullancsriasztó használata is fontos témakör. Főleg akkor, hogyha a kiválasztott tábor helyszíne egy erdő vagy egy magyarországi fürdőtó mellett van. Ismerve a gyermeki gondolkodást, a legkisebbek előbb döntenek úgy, hogy 5 perccel többet fociznak és strandolnak, minthogy ez idő alatt riasztószerekkel kenjék be magukat. Hogyan ösztönözhetjük őket az ellenkezőjére?

Épp úgy, mint a naptejhasználat kapcsán! Röviden foglaljuk össze, hogy a kullancsok milyen komoly egészségügyi problémákat tudnak okozni vagy érveljünk azzal, hogy 100 szúnyogcsípéssel mennyivel nehezebb élvezni a tábort! A megfelelő gondolatok átadásával szinte minden gyermek motiválható, hiszen ők is gondtalanul szeretnék élvezni a vakáció perceit.

3. Állandó folyadék- és energiapótlás

Végül, de nem utolsó sorban a rendszeres folyadék- és energiapótlásra is térjünk ki! Talán ezeket a gondolatokat a legnehezebb átadni, hiszen a gyerkőc akkor fog inni vagy enni, hogyha valóban szomjasnak vagy éhesnek érzi magát. Utóbbit nem is biztos, hogy a nagy forróságban észreveszi.

Az étkeztetés kapcsán viszont nem kell aggódni, hiszen a táborokban megszokott időrendben közös reggeliket, ebédeket és vacsorákat tartanak. A megfelelő vízmennyiség pótlására olyan szempontból már fontosabb felhívni a figyelmet, hogy a szabad foglalkozások alatt se fenyegessen senkit a rosszullét vagy a kiszáradás veszélye.

Motivációként vehetünk a gyereknek egy olyan kulacsot, amit az első perctől imádni fog! Ha az újratölthető palackot a kedvenc szuperhős, királylány vagy zenekar képe díszíti, nyert ügyünk van! Egy menő kiegészítőt biztos, hogy egyik kölyök sem fog a sátorban, a faházban vagy épp otthon felejteni!

Több tábor egy nyár alatt? Erre is van megoldás!

A nyári időszak szülőként rengeteg logisztikával jár – a meglévőnél is többel. Bár a táboroztatás szuper alternatíva, mégis vannak hátulütői. Átlagosan csupán 5-8 naposak, arról nem beszélve, hogy több gyermek és több tábor esetén anyagilag is nagyon megterhelő. Ilyenkor egyaránt megoldás lehet a nagyszülői segítség vagy home office igénylése.

Egyet azonban nem szabad elfelejteni: amíg a családtagoknak is végesek a kapacitásai, addig a munkáltatók sem mindig rugalmasak. Szerencsére még ebben az esetben sem kell kétségbe esni, hiszen egy szabad felhasználású kölcsön hitelkeretét bármire - akár több tábor kifizetésére is - igénybe vehetjük.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában