hirdetés

2021.08.16. 09:44

Miért biztonságos és energiatudatos megoldás a műanyag ablak?

Ha megfelelő, minőségi műanyag ablakot választunk otthonunkba, akkor több legyet ütünk egy csapással. Most azt nézzük meg, hogy biztonságtechnikai és energiatudatossági szempontból miért számít verhetetlen választásnak.

PR-cikk

Forrás: ABLAXÁRNY-RENDSZER Kft

 

Fotó: ABLAXÁRNY-RENDSZER Kft

Miért számít biztonságosnak egy műanyag ablak?

A magas ellenállóképességű alapanyag mellett egy jó minőségű műanyag ablak átlag feletti beépítési mélységgel és mélyen elhelyezkedő, belső rozsdamentes vasalatokkal rendelkezik. Egy tolvaj nem tud mit kezdeni ezzel a megoldással. A gombafejes biztonsági zárral és az acélvasalattal ellátott modern technológia gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ablak kiemelését. A magas minőséget képviselő gyártók ezeket az opciókat alapáron biztosítják termékeikben, így nem kell külön összegeket költeni a megfelelő biztonság elérésére. Akinek ez a biztonsági szint nem elegendő, természetesen lehetősége van még tovább fokoznia a nyílászárói védelmét az elvárásainak megfelelő mértékben.

Válasszunk biztonsági kilincset betörés ellen!

A Secustic ablakkilincsben egy szabadalmaztatott reteszelőmechanizmus található, amely megakadályozza a vasalat kültérről történő eltolását. A nyomógombos kivitelnél ezen felül szabályozható a nyitási és buktatási funkció. A zárható kilincs további biztonságot nyújt, meggátolja az ablak beltérről történő jogosulatlan nyitását, illetve a kivágott, betört üvegen keresztüli nyitást. Az ES1 biztonsági ajtókilincsnél a pajzs mögött edzett acélbetét biztosítja a mechanikai behatolás elleni védelmet.

És hogy lesz energiatudatos egy műanyag ablakkal ellátott otthon?

Rengeteg szó esik mostanában az energiatudatos otthon megteremtéséről. Nem mindegy, hogy mekkora egy családi ház vagy lakás károsanyag-kibocsátása, mennyi energiát pazarolunk el azzal, hogy az “utcát fűtjük”. De mitől lesz energiatudatos az otthonunk? Ez sok mindent takar. A házak, lakások (akár utólagos) szigetelése, a korszerű nyílászárók vagy a megújuló energiaforrásból (napenergia, hőszivattyú, biomassza, esetleg vízenergia, szélenergia) származó elektromos áram, melegvíz és fűtési technológia mind mind fontos összetevői egy huszonegyedik századi otthonnak.

Amennyiben ezeket a szempontokat figyelembe vesszük az otthonunk kialakítása vagy felújítása során, akkor nemcsak energiatakarékos, környezetbarát, de kifejezetten komfortos lakóhelyet tudunk magunknak és családunknak biztosítani. Természetesen itt is a gondos tervezés és a tudatos építkezés a kulcs a sikerhez.

Többrétegű üvegszerkezet az energiatudatos működésért

Ma már elterjedtek a több hőlégkamrás ablakok. De mit jelent ez a hőlégkamra a számok nyelvére lefordítva, hogyan profitálunk belőle hosszú távon? Ha összevetjük a kétrétegű és a háromrétegű üvegszerkezetet, máris megtudjuk, miért számít kardinális kérdésnek egy energiatudatos otthonban a megfelelően kiválasztott üveg.

Egy kétrétegű ablakhoz képest fele akkora lesz a hőátbocsátó tényező, ha már háromrétegű ablakot vásárolunk. Csak hogy a számokat is lássuk: Ug=1,0 W/m2K a kétrétegű ablaké (24 mm-es szerkezetvastagsággal, argongázzal kitöltött kettős hőszigetelő üveg), addig a háromrétegű üvegszerkezet esetében ez Ug=0,5 W/m2K értéket jelent. Vagyis egységnyi felületen 50%-al kevesebb hőenergiát veszítünk, ha háromrétegű üvegezést használunk!

Az energiaárak folyamatosan emelkednek, viszont az építészetben egyre inkább elterjednek a nagy bevilágító felületekkel rendelkező, sokszor földig érő üvegek, így energetikai szempontból komoly jelentősége van a háromrétegű üvegeknek. Ráadásul az év 12 hónapjából 6 hónap fűtési időszakra esik, fél éven át folyamatosan élvezhetjük a jobb hőszigetelő üvegezésből eredő előnyöket, és az ezzel járó megtakarítást. A klímázott lakások esetében ehhez még hozzászámolhatjuk a forró nyári időszakban felmerülő hűtési energia kapcsán elérhető megtakarítást is.

Alacsony légáteresztés, jó szélállóság és vízállóság alapáron

A műanyag nyílászárók remek értékekkel rendelkeznek a légáteresztés, a szélállóság, valamint a vízállóság terén. Ezek a jellemzők befolyással vannak a nyílászárók hőszigetelő képességére, ezáltal a pénztálcánkra is. És ami a legjobb hír, hogy ezeket a tulajdonságokat hosszú távon is megtartják. Nem hajlamosak ugyanis a vetemedésre, ami ezeket a mutatókat leginkább leronthatná. A kiválóan megépített és stabil szerkezetek révén évtizedeken keresztül számíthatunk megtakarításra a fűtésszámlánkon, valamint az esetleges klimatizálás kapcsán a villanyszámlánkon is. A kiváló vízállóság a jó minőségű alapanyagból és a gondosan megtervezett profilkialakításból fakad. A műanyag ablakoknak még a legzordabb időjárás sem árt. Szeles, viharos időben is maximálisan ellenáll a csapódó esőnek. Duzzadás, vetemedés fel sem merülhet.

Megfelelő tömítés

Ez is egy lényeges kérdés! Sőt, ezt már a meglévő ablakainkon is ellenőrizhetjük!

Úgy kerülhetjük el a huzatos lakást, ha figyelünk arra is, hogy a légnyomás-különbség hatására ne induljon meg a légmozgás. Megfelelő tömítésekkel ez is elérhető. Legjobb választásnak az ablakszárnyon körbefutó, cserélhető, és az elöregedéssel szemben is időtálló minőséget képviselő tömítőanyagok bizonyulnak.

Energetikai besorolás

Az energiatudatos otthon esetében nem csak a saját igényeinket kell szem előtt tartanunk. Túl azon, hogy a jól kiválasztott, megfelelően beépített nyílászárókkal jelentősen kevesebbet kell költenünk a fűtésszámlára, ráadásul emelkedik a lakás komfortfokozata, az energetikai szabályoknak is könnyebben meg fog felelni az épületünk. A háznak el kell érnie legalább a BB besorolást, az nem baj, ha ennél magasabb, vagyis AA, AA+ vagy AA++ besorolású lesz az épülő ház. Ha újépítésű házat tervezünk, akkor fontos, hogy az új magyar szabályok értelmében 2022. július 1-től az energiahordozók legalább 25%-ának megújuló energiaforrásból kell származnia! A korábbi szabály a 2021. január 1. után épített házakra vonatkozott, azonban a szabálymódosítának köszönhetően másfél év haladékot kaptak az új építésű házak, vagyis, hogy 2022. június 30.-a után kell teljesíteniük az új előírásokat.

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában